Παρασκευή, Ιουλίου 18, 2025

Η Ελλάδα ποντάρει στο πράσινο υδρογόνο της Motor Oil

«Πράσινο φως» στην ενίσχυση ύψους 111,8 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της πρώτης μεγάλης μονάδας παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου, σε ένα από τα πλέον φιλόδοξα clean energy projects της χώρας, άναψε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το «Έργο Παραγωγής Ανανεώσιμου Υδρογόνου».


Το έργο, προϋπολογισμού 146,1 εκατ., ευρώ θα αναπτυχθεί από τη Motor Oil Hellas και χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), σηματοδοτώντας την είσοδο του ελληνικού ενεργειακού κλάδου στην αγορά των πράσινων μορίων.


Η επένδυση αφορά στην εγκατάσταση μονάδας ισχύος 50 MW, βασισμένη σε αλκαλική ηλεκτρόλυση υπό πίεση, με υποδομές καθαρισμού, αποθήκευσης και διανομής υδρογόνου. Το project θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2026, ενώ η χρηματοδότηση θα καταβληθεί σταδιακά με μηχανισμό προκαταβολής (30%), ενδιάμεσων δόσεων (έως 40%) και τελικής αποπληρωμής (υπόλοιπο 30%).

Fortunegreece.com

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ NEWSLETTER

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα ποντάρει στο πράσινο υδρογόνο της Motor Oil

AΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΚΙΤΣΗ

18/07/2025, 10:31

SHARE

Η Ελλάδα ποντάρει στο πράσινο υδρογόνο της Motor Oil

Photo: Shutterstock

«Πράσινο φως» στην ενίσχυση για ένα από τα πλέον φιλόδοξα clean energy projects της χώρας.


«Πράσινο φως» στην ενίσχυση ύψους 111,8 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της πρώτης μεγάλης μονάδας παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου, σε ένα από τα πλέον φιλόδοξα clean energy projects της χώρας, άναψε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το «Έργο Παραγωγής Ανανεώσιμου Υδρογόνου».


Το έργο, προϋπολογισμού 146,1 εκατ., ευρώ θα αναπτυχθεί από τη Motor Oil Hellas και χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), σηματοδοτώντας την είσοδο του ελληνικού ενεργειακού κλάδου στην αγορά των πράσινων μορίων.


Η επένδυση αφορά στην εγκατάσταση μονάδας ισχύος 50 MW, βασισμένη σε αλκαλική ηλεκτρόλυση υπό πίεση, με υποδομές καθαρισμού, αποθήκευσης και διανομής υδρογόνου. Το project θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2026, ενώ η χρηματοδότηση θα καταβληθεί σταδιακά με μηχανισμό προκαταβολής (30%), ενδιάμεσων δόσεων (έως 40%) και τελικής αποπληρωμής (υπόλοιπο 30%).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Σκλαβενίτης νέος μέτοχος στην Premia

17/07/2025

Η ευρωπαϊκή ενίσχυση εγκρίθηκε μετά από θετική απόφαση της Κομισιόν (SA.104899/2024), η οποία έκρινε ότι το έργο είναι συμβατό με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ. Το έργο εντάσσεται στο εθνικό σχέδιο H2 ανάπτυξης (σύμφωνα με το νέο ΕΣΕΚ), αλλά και στην ευρύτερη στρατηγική διαφοροποίησης του ενεργειακού μίγματος της Motor Oil. Σύμφωνα με την απόφαση, η επιχορήγηση θα καλύψει το 76% του συνολικού κόστους, αφήνοντας το υπόλοιπο να καλυφθεί από ίδια κεφάλαια ή δανεισμό.


Το έργο θα τελεί υπό στενή παρακολούθηση από τη Διεύθυνση ΑΠΕ του ΥΠΕΝ και τον ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης ΚΑΠΕ, ενώ για κάθε πληρωμή απαιτείται πιστοποίηση οικονομικών και τεχνικών δεικτών. Επιπλέον, έχει προβλεφθεί μηχανισμός ανάκτησης (recovery mechanism) για περίπτωσεις υπεραντιστάθμισης, με ετήσιες επαληθεύσεις καθαρών ταμειακών ροών για διάστημα 20 ετών.

Η Motor Oil υποχρεούται να διατηρεί ξεχωριστή λογιστική παρακολούθηση του έργου, να παράγει αποκλειστικά πράσινο υδρογόνο και να αποδεικνύει την αειφορία της παραγωγής μέσω αναγνωρισμένου sustainability verification scheme. Ειδικά για την καταβολή της προκαταβολής, απαιτείται ισόποση εγγυητική επιστολή από τράπεζα.


Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται ορόσημο για την ελληνική αγορά υδρογόνου, με την κυβέρνηση να επιχειρεί ένα πρώτο θεσμικά διασφαλισμένο βήμα προς την ενεργοποίηση ενός νέου βιομηχανικού τομέα, σε ευθυγράμμιση με το RepowerEU. Το έργο θεωρείται συμπληρωματικό του project EPHYRA (30 MW), το οποίο υποστηρίζεται από το Horizon Europe, υποδεικνύοντας στρατηγική συσσωμάτωση έργων μεγάλης κλίμακας.

ΠΗΓΗ:fortunegreece.com


 

Chevron: Ο σύμμαχος της Αθήνας απέναντι στο τουρκολιβυκό

Στον αμερικανικό κολοσσό Chevron φαίνεται να εναποθέτει τις ελπίδες η ελληνική πλευρά στην αντιπαράθεσή της με τη Λιβύη — και εμμέσως με την Τουρκία — για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών νοτίως της Κρήτης.

H κυβέρνηση ψάχνει τα επόμενα βήματα της Chevron σε μια προσπάθεια να εδραιώσει τις έρευνες στους υδρογονάνθρακες με τον αμερικανικό παράγοντα να λειτουργεί ως «ασπίδα» στη στάση της Λιβύης και της Τουρκίας. 

Η τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου με τη Λιζ Σβάρτσε, αντιπρόεδρο Παγκόσμιας Εξερεύνησης της Chevron, στις 15 Ιουλίου, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της εταιρείας στο project. Στη μεταξύ τους επικοινωνία, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχωρήσεων έως το τέλος του 2025 και την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων στις αρχές του 2026.

Η Αθήνα, μετά τις άκαρπες διπλωματικές επαφές του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με την κυβέρνηση της Τρίπολης, αξιοποιεί την εμπλοκή της Chevron για να ενισχύσει τη θέση της απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019. Το μήνυμα είναι σαφές: ένας ενεργειακός κολοσσός όπως η Chevron δεν θα επένδυε σε περιοχές αμφισβητούμενης κυριαρχίας, αν δεν υπήρχε σαφής νομική και γεωπολιτική βάση.

Mέσω αυτής της επικοινωνίας, η ελληνική κυβέρνηση δίνει το «σήμα» προς την Τουρκία και τους συμμάχους της στη Λιβύη ότι το ενδιαφέρον του δεύτερου μεγαλύτερου παγκοσμίως πετρελαϊκού κολοσσού για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες παραμένει ισχυρό και επικυρώνει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην αμφισβητούμενη από την Λιβύη περιοχή.

Θυμίζουμε ότι η Chevron έχει υποβάλει επίσημα αίτημα από τον Αύγουστο του 2024 για έρευνες σε τρεις θαλάσσιες περιοχές – τις δύο νοτίως της Κρήτης και μία νοτίως της Πελοποννήσου. Η καθυστερημένη απάντηση της Ελλάδας, που ήρθε μερικώς μόλις τον Ιανουάριο του 2025 (αρχικά μόνο για την Πελοπόννησο), αποδίδεται σε εσωτερικές επιφυλάξεις και στη δημοσίευση προκήρυξης παραχωρήσεων από τη Λιβύη στις 3 Μαρτίου, που δημιούργησε νέα δεδομένα.

Η ελληνική πλευρά θεώρησε καθησυχαστικό το γεγονός ότι οι λιβυκές χαρτογραφήσεις σέβονται την μέση γραμμή βάσει UNCLOS — τον νομικό πυρήνα του νόμου 4001/2011 — και άναψε το «πράσινο φως» για την αποδοχή και των υπόλοιπων αιτημάτων της Chevron για την Κρήτη.

Ανησυχία και διπλωματική επιφυλακτικότητα

Ωστόσο, η συμμετοχή της Chevron και σε διαγωνισμούς για οικόπεδα εντός της λιβυκής ΑΟΖ δεν περνά απαρατήρητη από την Αθήνα. Αν και ερμηνεύεται ως διεύρυνση του ενδιαφέροντος της εταιρείας για την Ανατολική Μεσόγειο, προκαλεί και εύλογο προβληματισμό για τη μελλοντική στάση του ενεργειακού παίκτη, σε περίπτωση που υπάρξουν γεωπολιτικές πιέσεις από Άγκυρα ή Τρίπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, το ενδιαφέρον της Chevron παραμένει ισχυρό και επιβεβαιώθηκε εκ νέου στη πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία Παπασταύρου–Σβάρτσε. Η αμερικανική εταιρεία εντάσσει την Ελλάδα στο πλαίσιο της συνολικότερης στρατηγικής της παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ήδη δραστηριοποιείται σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Ημερομηνία-κλειδί: 10 Σεπτεμβρίου

Το αν οι θετικές ενδείξεις θα μετουσιωθούν σε συμβασιοποιημένες παραχωρήσεις και έμπρακτες επενδύσεις, θα φανεί στις 10 Σεπτεμβρίου, όταν και λήγει η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα οικόπεδα σε Κρήτη και Πελοπόννησο. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει ανησυχία, ωστόσο ο χρόνος πιέζει και τα περιθώρια στενεύουν.

Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι η Chevron μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» απέναντι σε τουρκικές διεκδικήσεις, διαμορφώνοντας ένα σκηνικό όπου η διεθνής ενεργειακή παρουσία συνιστά και πολιτική κατοχύρωση. Η Ανατολική Μεσόγειος παραμένει ένας περίπλοκος ενεργειακός χάρτης — και η Ελλάδα επιχειρεί να τον ξανασχεδιάσει με συμμάχους διεθνούς βεληνεκούς.

ΠΗΓΗ:liberal.gr

BP: Πουλάει τα αιολικά στις ΗΠΑ στην LS Power – Επιστρέφει στους υδρογονάνθρακες

Η BP συμφώνησε να πουλήσει την επιχείρηση χερσαίων αιολικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ στην LS Power, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να στραφεί εκ νέου προς τον πυρήνα των δραστηριοτήτων της – στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η συμφωνία ολοκληρώνει την έξοδο του βρετανικού ενεργειακού κολοσσού από την παραγωγή αιολικής ενέργειας, μεταβιβάζοντας την κυριότητα 10 περιουσιακών στοιχείων σε επτά πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η αξία της συναλλαγής δεν γνωστοποιήθηκε, αλλά η BP δήλωσε ότι θα παράσχει ενημέρωση σχετικά με τα έσοδα από την πώληση όταν θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα β’ τριμήνου στις αρχές του επόμενου μήνα.

Οι μετοχές της BP αυξήθηκαν κατά 1,8% το πρωί στο Λονδίνο. Η LS Power, με έδρα τη Νέα Υόρκη, αναπτύσσει, επενδύει και διαχειρίζεται ενεργειακά έργα.

Ο διευθύνων σύμβουλος Murray Auchincloss προωθεί ένα σχέδιο ανάκαμψης που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, το οποίο περιελάμβανε την επιστροφή στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς ο κολοσσός εγκαταλείπει τη στρατηγική χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το πρόγραμμα αποεπένδυσης της BP αποσκοπεί στη μείωση του χρέους και τη βελτίωση του ισολογισμού. Η Castrol είναι το κορυφαίο περιουσιακό στοιχείο που προσπαθεί να πουλήσει η BP, το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει 8 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η εταιρεία επιδιώκει επίσης να πουλήσει το διυλιστήριο Gelsenkirchen στη Γερμανία και ένα μερίδιο της μονάδας ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης μπαταριών Lightsource BP.
 

ΠΗΓΗ:ictplus.gr

Τετάρτη, Ιουλίου 16, 2025

Elpedison: Ολοκληρώνεται το deal πώλησης στην Helleniq Energy του 50% της συμμετοχής της Edison

Η Edison ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε σήμερα την πώληση στην Helleniq Energy Holdings SA, του 50% της συμμετοχής της στην ELPEDISON BV, εταιρεία ολλανδικού δικαίου που κατέχει ολόκληρο το μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας Elpedison Α.Ε. (Elpedison).


Η ολοκλήρωση της συναλλαγής έρχεται μετά την υπογραφή της συμφωνίας αγοραπωλησίας η οποία καταρτίστηκε σύμφωνα με το Term Sheet που συμφωνήθηκε μεταξύ των μερών, βάσει του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Edison που συνεδρίασε στις 6 Δεκεμβρίου 2024, ενέκρινε τη συναλλαγή, επιβεβαιώνοντας την απόφαση για τον τερματισμό της κοινοπραξίας 50/50 στην ELPEDISON μετά από 15 και πλέον χρόνια επιτυχημένης κοινής δραστηριότητας

Η τρέχουσα αξία της συναλλαγής είναι σύμφωνη με την προηγουμένως ανακοινωθείσα αποτίμηση και αντιστοιχεί σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για το 50% των equity (περίπου 540 εκατομμύρια ευρώ για το 100% του Enterprise Value).

ΠΗΓΗ:insider.gr
 

Τρίτη, Ιουλίου 15, 2025

HELLENiQ ENERGY (ΕΛΠΕ): Ξεδιπλώνεται το σχέδιο των 300 εκατ. EBITDA με αιχμή την Elpedison

Η μετοχή της HELLENiQ ENERGY παραμένει υποτιμημένη σε σχέση με την εσωτερική της αξία. Ωστόσο, οι εξελίξεις που δρομολογούνται μέσα στις επόμενες ημέρες, μπορούν να τη φέρουν στο προσκήνιο και – το σημαντικότερο – να αρχίσει να αντικατοπτρίζεται η πραγματική δυναμική της στο ταμπλό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά του 50% της Elpedison από την ιταλική Edison από τη HELLENiQ ENERGY. Η συμφωνία αφορά τίμημα 164 εκατ. ευρώ, με πιθανές αναπροσαρμογές που μπορούν να φτάσουν έως και τα 31 εκατ. ευρώ, ανάλογα με στοιχεία ισολογισμού και ταμειακά διαθέσιμα.

Με αυτή την κίνηση, η HELLENiQ αποκτά τον πλήρη έλεγχο της Elpedison, εταιρείας-κλειδί για την παρουσία του ομίλου στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμόρφωση της εταιρικής ταυτότητας της Elpedison – αλλαγή brand και στρατηγική – και η κατάρτιση ενός νέου, φιλόδοξου business plan.

Κατά την παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων του 2024, ο CEO της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης και ο αναπληρωτής CEO Γιώργος Αλεξόπουλος, υπογράμμισαν τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Elpedison στο νέο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο του ομίλου. Στόχος είναι η δημιουργία ενός “green utility” με EBITDA 300 εκατ. ευρώ έως το 2030, που θα προέρχονται από τις πράσινες δραστηριότητες της Elpedison.

Το πλάνο προβλέπει δραστηριότητες σε όλο το φάσμα, παραγωγή και πώληση πράσινης ενέργειας, PPAs με βιομηχανίες, λύσεις αυτοπαραγωγής με αποθήκευση, αλλά και συνεργασίες με τα πρατήρια καυσίμων της HELLENiQ για υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης. Ήδη, η HELLENiQ ENERGY διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 494 MW, με στόχο το 1 GW το 2026 και τα 2 GW το 2030.

Η μετοχή της HELLENiQ ENERGY έχει παραμείνει σε επίπεδα που δεν αντανακλούν τις προοπτικές αυτών των κινήσεων. Οι επενδυτές μέχρι στιγμής δεν έχουν «τιμολογήσει» την επίδραση της εξαγοράς της Elpedison, ούτε το μέγεθος των μελλοντικών συνεργειών. Η πραγματικότητα, όμως, αλλάζει, ο όμιλος μεταμορφώνεται σε ένα πλήρως καθετοποιημένο ενεργειακό σχήμα με ισχυρό αποτύπωμα στις ΑΠΕ και στις πράσινες υπηρεσίες ενέργειας.

Η εσωτερική αξία της μετοχής, με βάση το μέγεθος των assets, την κερδοφορία, και κυρίως τις προοπτικές του «green utility», εκτιμάται από ορισμένους αναλυτές σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα σημερινά. Η προσδοκία είναι ότι με την επίσημη ανακοίνωση της εξαγοράς και τις πρώτες ανακοινώσεις για το νέο σχέδιο ανάπτυξης της Elpedison, η εικόνα αυτή θα αρχίσει να αλλάζει και στην αγορά.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Αν η HELLENiQ ENERGY καταφέρει να επικοινωνήσει σωστά τη στρατηγική της και να υλοποιήσει με συνέπεια τα σχέδιά της, τότε η μετοχή της δεν θα μείνει για πολύ «χαμηλά». Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας – και το ταμπλό, αργά ή γρήγορα, θα τις επιβεβαιώσει.

ΠΗΓΗ.mikrometoxos.gr


 

HELLENiQ ENERGY: Από τη Συνείδηση στη Δράση για το Περιβάλλον

Με καινοτόμες πρωτοβουλίες και ουσιαστικές δράσεις, η HELLENiQ ENERGY ενισχύει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, επενδύει στη νέα γενιά, κινητοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της και συμβάλλει ενεργά σε ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μετατρέπει τη γνώση σε πράξη και τη συνείδηση σε ουσιαστική αλλαγή, υλοποιώντας προγράμματα που ενδυναμώνουν τις τοπικές κοινωνίες και προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για τη Νέα Γενιά

Περισσότεροι από 1.000 μαθητές δημοτικών σχολείων από τη Δυτική Αττική και τη Δυτική Θεσσαλονίκη συμμετείχαν σε ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής, σε συνεργασία με τις οργανώσεις Άγονη Γραμμή Γόνιμη, THE BEE CAMP και MIO-ECSDE.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η προστασία της βιοποικιλότητας, ο κύκλος του νερού και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από διαδραστικά εργαστήρια, παιχνίδια γνώσεων και δημιουργικές δραστηριότητες, όπως η κατασκευή σποροβόμβων με φυσικά υλικά, ανέπτυξαν βιωματικά μια ουσιαστική σχέση με το φυσικό περιβάλλον.


Το πρόγραμμα για τον ρόλο της μέλισσας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας ξεκίνησε ήδη από πέρυσι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η εταιρεία έχει υλοποιήσει και άλλες σημαντικές δράσεις, όπως καθαρισμούς δημόσιων χώρων και παραλιών, ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή και την προστασία των ακτών, καθώς και δενδροφυτεύσεις σε σχολεία με τη συμμετοχή μαθητών. Αυτή η συνεπής προσπάθεια αναδεικνύει την προσήλωση της HELLENiQ ENERGY στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων.

Αποκατάσταση Καμένων Δασικών Εκτάσεων

 αποκατάσταση καμένων δασικών εκτάσεων μέσω αντιδιαβρωτικών έργων που αντιμετωπίζουν την εδαφική διάβρωση, συγκρατούν φερτά υλικά για την προστασία των κοντινών οικισμών από πλημμύρες και επιταχύνουν τη φυσική αναγέννηση. Από το 2022, η εταιρεία έχει υλοποιήσει έργα αποκατάστασης σε πάνω από 32.000 στρέμματα, με τις σημαντικότερες παρεμβάσεις να αφορούν τη Δυτική Αττική (Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας), τον Σχίνο Κορινθίας και τα Γεράνεια Όρη.

Εθελοντισμός: Συλλογική Δράση για το Περιβάλλον

Παράλληλα με τις εκπαιδευτικές δράσεις, η HELLENiQ ENERGY προωθεί τον εθελοντισμό, ενισχύοντας το αίσθημα συλλογικής ευθύνης. Πρόσφατα, περισσότεροι από 170 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους συμμετείχαν σε καθαρισμούς παραλιών στον Ασπρόπυργο και το Καλοχώρι, υπό την καθοδήγηση του κινήματος Save Your Hood.

Συλλέχθηκαν πάνω από 1.500 κιλά απορριμμάτων, όπως πλαστικά, χαρτί, γυαλί και αλουμίνιο. Οι εθελοντές μας κατάφεραν να μαζέψουν και 5.570 αποτσίγαρα, γεγονός που συνέβαλε στη μείωση κατά 7,36 κιλά διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) και, κατ’ επέκταση, του ανθρακικού αποτυπώματος.

Δημιουργία Χώρων Πρασίνου: Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής

Το 2024, η HELLENiQ ENERGY ολοκλήρωσε τη δημιουργία δύο πάρκων στους Δήμους Μεγαρέων (Δυτική Αττική) και Δέλτα (Δυτική Θεσσαλονίκη). Αυτές οι πρωτοβουλίες ενισχύουν το αστικό πράσινο, βελτιώνουν το μικροκλίμα και προάγουν τη βιοποικιλότητα, συμβάλλοντας σε πιο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις.

Όραμα για Βιώσιμη Ανάπτυξη

Με υπευθυνότητα και μακροπρόθεσμο όραμα, η HELLENiQ ENERGY επενδύει σε δράσεις που προάγουν ένα βιώσιμο και ανθρώπινο μέλλον, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες, όπως εθελοντικούς καθαρισμούς, δενδροφυτεύσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης, ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση και συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση ενός πιο πράσινου αύριο.

ΠΗΓΗ:protothema.gr


 

Το 2026 οι πρώτες αποφάσεις για πιθανές γεωτρήσεις – Σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι ενεργές συμβάσεις

Μέσα στο 2026 αναμένεται να παρθούν οι πρώτες αποφάσεις για πιθανές γεωτρήσεις και να ακολουθήσουν οι επόμενες το 2027, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ΕΔΕΥΕΠ στην ετήσια έκθεση της για το 2024.

Πέρα από τον διεθνή διαγωνισμό που είναι στον αέρα, ο οποίος εκπνέει στις 10 Σεπτεμβρίου και αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα σε Κρήτη και Πελοπόννησο για τα οποία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την Chevron και την Helleniq Energy, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν επτά ενεργές συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονπρινανθράκων στην Ελλάδα (Πρίνος, Κατάκολο, Μπλοκ 2, Ιόνιο, Μπλοκ 10, Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοδυτικά της Κρήτης), με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτών όπως η ExxonMobil, η Helleniq Energy και η Energean.


Αναλυτικότερα, η περιοχή του Πρίνου βρίσκεται σε φάση παραγωγής, το Κατάκολο σε φάση ανάπτυξης, ενώ πέντε ακόμη περιοχές βρίσκονται σε φάση έρευνας: τρεις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος (Μπλοκ 2, Μπλοκ 10, Μπλοκ Ιονίου), και δύο θαλάσσιες περιοχές στα νότια της Πελοποννήσου και στα δυτικά της Κρήτης (Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοδυτικά της Κρήτης).ypodomes.com

Όπως εξηγεί η ΕΔΕΥΕΠ, η ExxonMobil και η Helleniq Energy προχώρησαν στη δεύτερη φάση των ερευνών στο οικόπεδο «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» μετά την ολοκλήρωση τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών υψηλής ανάλυσης, ενώ στα «Δυτικά της Κρήτης» δόθηκαν δύο παρατάσεις για την περαιτέρω αξιολόγηση των γεωφυσικών δεδομένων. Στο μισθωμένο από τις Energean και Helleniq «Μπλοκ 2» δόθηκαν δύο παρατάσεις για την ολοκλήρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη διερεύνηση ενδιαφέροντος από δυνάμει συν-επενδυτές.

Διευκρινίζεται ότι το χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων επεστράφη στην Πολιτεία, κατόπιν απόφασης του μισθωτή να μην προχωρήσει.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ, την τελευταία διετία έχουν επιταχυνθεί οι έρευνες με την ολοκλήρωση όλων των γεωφυσικών ερευνητικών προγραμμάτων για τις ενεργές συμβάσεις. Μέσα στην επόμενη διετία αναμένονται οι αποφάσεις των μισθωτών για τη διενέργεια των πρώτων ερευνητικών γεωτρήσεων μεγάλου βάθους νερού, στα περισσότερα οικόπεδα, με στόχο, σε περίπτωση θετικής απόφασης και επιτυχούς έκβασης των ερευνών, να έχουμε εγχώρια παραγωγή υδρογονανθράκων (πέραν αυτής του Πρίνου) εντός της τρέχουσας δεκαετίας.


«Μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη διενεργηθεί ερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρις κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm φυσικού αερίου (risked recoverable reserves). Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας» επισημαίνει χαρακτηριστικά.Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διετία 2022-2023, εκτελέστηκαν με επιτυχία επτά θαλάσσιες γεωφυσικές (σεισμικές) έρευνες, έναντι των μόλις δύο (μιας θαλάσσιας και μιας χερσαίας), που είχαν πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο 2013-2021.

ΠΗΓΗ:
 

HelleniQ Energy: Στήριξη σε 12 νησιά με επιδότηση καυσίμων – Κάτω από τα 2 ευρώ η τιμή στην αντλία

Σε μια στοχευμένη κοινωνική και οικονομική παρέμβαση προχωρά η HelleniQ Energy, μέσω της θυγατρικής της ΕΚΟ, με στόχο τη στήριξη των κατοίκων αλλά και της τουριστικής κίνησης σε 12 απομακρυσμένα και ακριτικά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, τα οποία πλήττονται δυσανάλογα από το υψηλό κόστος καυσίμων λόγω μεταφορικών.

Η πρωτοβουλία, η οποία καλύπτει τους κρίσιμους θερινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, προβλέπει επιδότηση της τιμής αγοράς των καυσίμων σε 13 επιλεγμένα πρατήρια που φέρουν τα εμπορικά σήματα ΕΚΟ και ΒΡ (όχι ιδιολειτουργούμενα). Πρόκειται για μια παρέμβαση με άμεσο και μετρήσιμο όφελος, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η τιμή λιανικής υποχώρησε ακόμη και κάτω από το όριο των 2 ευρώ ανά λίτρο.

Στήριξη σε 12 ευάλωτα νησιά

Η ενέργεια της HelleniQ Energy αφορά σε 12 νησιά, τα οποία καταγράφουν συστηματικά τις υψηλότερες τιμές στα καύσιμα πανελλαδικά, κυρίως λόγω των υψηλών μεταφορικών: Καστελόριζο, Νίσυρος, Φούρνοι, Ψαρά, Σύμη, Κάσος, Αλόννησος, Σέριφος, Σίκινος, Αμοργός, Κάρπαθος και Αντίπαρος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, στα τέλη Ιουνίου οι τιμές πώλησης σε αυτά τα νησιά ήταν αυξημένες έως και 27% σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η βενζίνη ξεπερνούσε τα 2,3 ευρώ το λίτρο, καθιστώντας δυσβάστακτο το κόστος τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.

Η επιδότηση, η οποία γίνεται απευθείας στη χονδρική τιμή προμήθειας των πρατηρίων, μετακυλίεται στην τελική τιμή στην αντλία. Για να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα της δράσης, η ΕΚΟ πραγματοποιεί σε καθημερινή βάση ελέγχους, μέσω των στελεχών πωλήσεων, προκειμένου να επιβεβαιώνει ότι η μείωση μεταφέρεται στον καταναλωτή.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής εταιρικής υπευθυνότητας του Ομίλου HelleniQ Energy και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα στήριξης των ευάλωτων περιοχών της χώρας, σε μια περίοδο που το τουριστικό ρεύμα αποτελεί βασική πηγή εσόδων για την τοπική οικονομία.

Αντίκτυπος στον τουρισμό και στις τοπικές κοινωνίες

Η επιλογή των νησιών δεν είναι τυχαία, καθώς οι συγκεκριμένοι προορισμοί, αν και μικρότεροι σε μέγεθος ή πιο δυσπρόσιτοι, διαθέτουν ιδιαίτερο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο. Πολλοί από αυτούς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ενώ η τιμή των καυσίμων επηρεάζει άμεσα τόσο το κόστος διαβίωσης των κατοίκων όσο και το λειτουργικό κόστος των τουριστικών επιχειρήσεων.

Με την τιμή να πέφτει ακόμη και κάτω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο στα περισσότερα από τα 13 πρατήρια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δημιουργούνται συνθήκες οικονομικής "ανάσας" σε ένα χρονικό σημείο με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης καυσίμων – από μετακινήσεις έως παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω γεννητριών.

ΠΗΓΗ:capital.gr

Elpedison: Κλείνει εντός της εβδομάδας η συναλλαγή HELLENiQ ENERGY – Edison

Ξεκαθαρίζει και τυπικά εντός της εβδομάδας το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Elpedison.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, τα επόμενα 24ωρα – ίσως κι εντός της εβδομάδας, αναμένεται να κλείσει η συναλλαγή ανάμεσα σε HELLENiQ ENERGY και Edison με τον ελληνικό ενεργειακό όμιλο να αποκτά από την ιταλική πολυεθνική εξ’ ολοκλήρου την Elpedison.

Ο νέος ανταγωνιστής της Elpedison

Η ολοκλήρωση του deal HELLENiQ ENERGY – Edison έρχεται σε ένα διαφορετικό τοπίο στην αγορά ενέργειας σε σχέση με εκείνο που επικρατούσε στο τέλος του 2024 όταν και οι δύο πλευρές αποφάσισαν το «διαζύγιο» τους στην Elpedison και η διοίκηση της HELLENiQ ENERGY υπό τον Ανδρέα Σιάμισιη ανήγγειλε τους

Η μεγάλη πρόκληση για τη HELLENiQ ENERGY και την 100% θυγατρική Elpedison είναι η δημιουργία του ενιαίου σχήματος από τους μέχρι πρότινος μεμονωμένους ανταγωνιστές της Elpedison, την ΗΡΩΝ και την nrg.

Το deal ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil είναι ο νέος αντίπαλος της HELLENiQ ENERGY, με την τελευταία να καλείται να προσαρμόσει τη στρατηγική της στα νέα δεδομένα της περαιτέρω συγκέντρωσης της αγοράς ενέργειας.


H Elpedison κατείχε στο τέλος του 2024 μερίδιο κοντά στο 6% σε ό,τι αφορά τα συνολικά φορτία κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και ανταγωνιζόταν στα ίσα την nrg με ένα μερίδιο πλησίον του 5%, ενώ ήταν πίσω από την ΗΡΩΝ που είχε μερίδιο της τάξης του 10%. Η «ψαλίδα» μετά τη συνένωση ΗΡΩΝ – nrg μεγαλώνει…

Το στρατηγικό σχέδιο για Elpedison

Ο Ανδρέας Σιάμισιης πριν το τέλος του 2024 όταν κι έκλεισε η συμφωνία HELLENiQ ENERGY – Edison έθετε ως στόχο για την Elpedison ένα μερίδιο της τάξης του 10% έως το 2026.

Ο ίδιος έβλεπε ισχυρή ανάπτυξη της θυγατρικής μέσα από τις συνέργειες με τον τομέα των ΑΠΕ του Ομίλου της HELLENiQ ENERGY, περίπου 500 MW σήμερα, αλλά και με τη δυναμικότερη παροχή ενεργειακών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης.

Πέραν αυτών η διοίκηση Σιάμισιη ποντάρει στην Elpedison ώστε σε βάθος χρόνου ο Όμιλος της HELLENiQ ENERGY να έχει χτίσει ένα green utility που θα του δίνει 300 εκατ. ευρώ στα EBITDA. Γραμμή πυρός της Elpedison αποτελούν οι δύο θερμικές μονάδες με φυσικό αέριο ισχύος 820 MW.

Τα σενάρια… για Elpedison και το rebranding

Την περίοδο από το δεύτερο εξάμηνο του 2025 μέχρι και το 2026, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα έχει διαμορφωθεί το τοπίο στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Κυρίαρχο ρόλο θα παίζουν τέσσερις καθετοποιημένοι όμιλοι εκ των οποίων ο πρώτο θα είναι η ΔΕΗ. Οι άλλοι παίκτες διαμορφώνονται και είναι η Protegia της Metlen, το νέο σχήμα ΗΡΩΝ – nrg των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil και η Elpedison της HELLENiQ ENERGY.

Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούσαν στο τέλος του 2024 ήταν και το ενδιαφέρον της Metlen για είσοδο στην HELLENiQ ENERGY και με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχανόταν ο έμμεσος έλεγχος της Protergia. Σενάριο το οποίο προσώρας δεν φαίνεται να περπατά… λόγω της προτεραιότητας που έχει η Metlen για την εισαγωγή της στο LSE αλλά και της στρατηγικής της HELLENiQ ENERGY να μορφοποιήσει τη νέα της δομή μετά την απόκτηση της Elpedison.

Οι πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση Σιάμισιη στις αρχές του Φθινοπώρου να είναι σε θέση να ανακοινώσει και το νέο όνομα της Elpedison και τη στρατηγική ανάπτυξης της. Τότε θα γίνει γνωστό κι αν η νέα εταιρεία θα έχει στους στόχους της τις εξαγορές μικρότερων εταιρειών αλλά κι ενδεχομένως μία στρατηγική συμμαχία.

ΠΗΓΗ:ot.gr

Εξόρμηση στα ΕΛΠΕ με αφορμή το χθεσινό εργατικό ατύχημα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου

Οδηγός φορτηγού τραυματίστηκε σοβαρά χθες, κατά τη διάρκεια φόρτωσης του οχήματός του στις πετροχημικές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπανικολάου.

Μέλη του Κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν σήμερα μαζική εξόρμηση στο εργοστάσιο των ΕΛΠΕ με την ανακοίνωση του Σωματείου για το εργατικό ατύχημα.

Το Κλαδικό Σωματείο αφού εύχεται ταχεία ανάρρωση στον οδηγό φορτηγού, επισημαίνει ότι «πέρα από τα πορίσματα της διερεύνησης των γεγονότων του συγκεκριμένου συμβάντος από την Επιθεώρηση Εργασίας και την Αστυνομία, εμείς από τη μεριά μας δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε με κάθε μέσο στην ανάδειξη των πραγματικών αιτιών και αυτού του εργατικού ατυχήματος».

«Δε θα επιτρέψουμε την ανθρωποφαγία και την προσωποποίηση ευθυνών από την εργοδοσία σε συναδέλφους. Δε θα χάσουμε το δάσος κοιτώντας το δέντρο. Οι αιτίες που οδηγούν σε τέτοια ατυχήματα είναι γνωστές – και παραμένουν παρούσες, διαμορφώνοντας ένα εκρηκτικό "κοκτέιλ», σημειώνει, απαριθμώντας την «πίεση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων», την «εντατικοποίηση της εργασίας καθώς η παραγωγή αυξάνεται αλλά όχι και το προσωπικό», την «εργολαβοποίηση κρίσιμων λειτουργιών, όπως και της συγκεκριμένης στη διακίνηση χημικών, προκειμένου να αυξάνουν τα κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι "δορυφόροι" εργολάβοι». 

«Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης των ενεργειακών κολοσσών, υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι που δουλεύουν κάτω από συνθήκες μεσαίωνα. Τώρα είναι η ώρα κάθε μεγάλη επιχείρηση στον κλάδο της Ενέργειας να δώσει ουσιαστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της δουλεμπορικής εργασίας. Να προχωρήσει εδώ και τώρα:

  • Σε μόνιμες προσλήψεις οδηγών ανυψωτικών μηχανημάτων στη διακίνηση χημικών στα ΕΛΠΕ όπου συνέβη το ατύχημα, όπου εργάζονται σχεδόν 30 χρόνια σε αυτό το καθεστώς.
  • Στην απορρόφηση όλου του εργολαβικού προσωπικού στα υπόλοιπα τμήματα που απασχολείται καθημερινά δίπλα στο τακτικό προσωπικό, χωρίς τα δικαιώματά του, χωρίς επαρκή εκπαίδευση και χωρίς την αναγκαία ευθύνη και προστασία», σημειώνει. 

Η κυβέρνηση, υπογραμμίζει το Σωματείο, «δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Μαζί με τα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για ελαστικές σχέσεις εργασίας, συνέβαλαν στη διαμόρφωση του σημερινού τοπίου, το οποίο οι εργοδότες αξιοποιούν για να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων. Είναι αυτοί που νομιμοποίησαν την υπέρβαση του "νόμιμου" ορίου υπερωριών κατά 65.000 ώρες στο πρόσφατο shutdown της Ελευσίνας των ΕΛΠΕ για να μη χαθεί χρόνος παραγωγής. Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά, που νομιμοποιεί τη 13ωρη εργασία, αποτελεί ουσιαστικά πρόσκληση σε νέα εργατικά ατυχήματα και καταπάτηση βασικών εργατικών δικαιωμάτων».

«Η μάχη δίνεται και θα κριθεί στους χώρους δουλειάς. Για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με σύγχρονα δικαιώματα και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος. Δυναμώνουμε το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας – Γινόμαστε μέλη του–Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει!», καταλήγει η ανακοίνωση του Κλαδικού Σωματείου.
 

ΠΗΓΗ:902.gr

Πέμπτη, Ιουλίου 10, 2025

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΟΕ


 ΠΗΓΗ:pseep.gr

Πρίνος: Καθυστερήσεις στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - Σεπτέμβριο το market test

Σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκεται η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου της αποθήκευσης CO2, σε υποθαλάσσια περιοχή στον Πρίνο. Ωστόσο, παρότι ήδη από τα μέσα της άνοιξης η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ήταν έτοιμη να την εγκρίνει, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμος Καβάλας και άλλοι τοπικοί φορείς υπέβαλλαν ενστάσεις με συνέπεια η διαδικασία να καθυστερήσει ώστε αυτές να εξεταστούν και να υπάρξουν οι σχετικές διαβουλεύσεις.

Η εταιρεία «EnEarth Greece» (θυγατρική της Energean) είχε υποβάλλει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) τον σχετικό φάκελο της ΜΠΕ για το έργο, κατόπιν ανάρτησής του και στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ).

Έλεγχος πληρότητας

Στη συνέχεια η υπηρεσία του ΥΠΕΝ, μετά τον αρχικό έλεγχο πληρότητας, έκρινε ότι δεν προκύπτουν στοιχεία που να συνεπάγονται «μέγιστα περιβαλλοντικά προβλήματα», τα οποία να καθιστούν επιβεβλημένη την επιστροφή της μελέτης και την εξαρχής άρνηση της ΔΙΠΑ να προχωρήσει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Έτσι, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης και ενημέρωσης του κοινού, η ΔΙΠΑ διαβίβασε αντίγραφο του φακέλου της μελέτης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενώ παράλληλα κατέστη προσβάσιμος τόσο στις συναρμόδιες υπηρεσίες, όσο και στο ευρύτερο κοινό για απόψεις και παρατηρήσεις οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στην αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται η τελική άποψη της υπηρεσίας του ΥΠΕΝ για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου (και για το εάν αυτές είναι ή όχι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τα κατάλληλα μέτρα) που θα οριστικοποιηθεί στο στάδιο έκδοσης της τελικής απόφασης, μετά την αναλυτική αξιολόγηση της μελέτης και των γνωμοδοτήσεων και απόψεων επ’ αυτής, καθώς και από το υπόμνημα διαβούλευσης που έχει υποβληθεί από τον φορέα του έργου.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Πάντως, στον φάκελο ΜΠΕ έχει γίνει εκτίμηση των σημαντικών επιπτώσεων από την κατασκευή και λειτουργία του έργου, τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Επίσης, έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις που απορρέουν από την ευπάθεια του έργου σε κινδύνους σοβαρών ατυχημάτων ή καταστροφών, που σχετίζονται με το έργο, καθώς επίσης και από τους αναμενόμενους κλιματικούς κινδύνους.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει προγραμματίσει για τον Σεπτέμβριο το market test για το έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) στον Πρίνο που θα καταδείξει το ενδιαφέρον της αγοράς, όπως ανέφερε προ ημερών η Country Manager και Managing Director της Energean, κ. Κατερίνα Σάρδη στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η κατασκευή του έργου το 2026. Το ενδιαφέρον θεωρείται δεδομένο καθώς έχουν υπογραφεί 15 επιστολές πρόθεσης συνεργασίας (Letters of Intent) με ελληνικές και ξένες βιομηχανίες.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» το τελικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά αποθήκευσης CO₂, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους.

ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr


 

Αυξήσεις έως 11 λεπτά/λίτρο σε βενζίνη-πετρέλαιο φέρνει το νέο τέλος ρύπων -Στο τραπέζι η μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ

Σημαντικές αυξήσεις που υπολογίζονται στα 10,2 λεπτά/λίτρο για τη βενζίνη και τα 11,1 λεπτά/λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης εκτιμάται ότι θα φέρει από το 2027 η επέκταση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) στις οδικές μεταφορές και τα κτίρια.

Από τη μεθεπόμενη χρονιά για κάθε εκπεμπόμενο τόνο διοξειδίου του άνθρακα στις μεταφορές και τα κτίρια ο καταναλωτής θα επωμίζεται νέα φορολογική επιβάρυνση (δικαίωμα ρύπων), όπως ισχύει σήμερα στη βιομηχανία. Υπολογίζεται ότι συνολικά το κόστος καυσίμων για τους Έλληνες καταναλωτές θα αυξηθεί κατά 800 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Ως εκ τούτου θεωρείται δεδομένο ότι θα αναζωπυρωθούν τα σενάρια για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή και του ΦΠΑ στα καύσιμα προκειμένου η επιβάρυνση για τους καταναλωτές να είναι μικρότερη, πολύ περισσότερο καθώς η αύξηση θα εφαρμοστεί λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 2027.

Ωστόσο, καθώς στόχος του νέου τέλους ρύπων είναι να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τη χρήση ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) στις μεταφορές και τα κτίρια και άρα ως κίνητρο για τη στροφή στην «καθαρή» ενέργεια (όπως ηλεκτρισμός από ΑΠΕ), η μείωση των υπόλοιπων φόρων στα καύσιμα δεν θα πρέπει να θεωρείται ούτε δεδομένη ούτε εύκολη.

Άλλωστε, ακριβώς για τη στήριξη των πιο ευάλωτων καταναλωτών έχουν σχεδιαστεί οι ειδικές δράσεις μέσω του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2026.

Στο κείμενο του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου αναφέρεται ειδικά για το νέο τέλος εκπομπών ρύπων:

«Βασικός πυλώνας της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τις τελευταίες δεκαετίες είναι το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), το οποίο στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με τρόπο αποδοτικό και οικονομικά αποτελεσματικό. Στο πλαίσιο της κεντρικής ευρωπαϊκής στρατηγικής, και με σκοπό την παροχή κινήτρων για τη μείωση εκπομπών και σε άλλους τομείς της οικονομίας, το ΣΕΔΕ επεκτείνεται και στους τομείς των οδικών μεταφορών και των κτιρίων. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Κοινότητας και όπως αυτή ειδικά τροποποιήθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2023/959 και ειδικότερα βάσει των όσων προβλέπονται στο Κεφάλαιο IV αυτής, το ΣΕΔΕ επεκτείνεται και στη χρήση ορυκτών καυσίμων στους τομείς των οδικών μεταφορών και των κτιρίων. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ότι από το 2027 θα τεθεί σε εφαρμογή ένα διακριτό αρχικά σύστημα εμπορίας εκπομπών για τις εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων στους προαναφερθέντες τομείς, το οποίο και θα ονομάζεται ΣΕΔΕ2.

H εφαρμογή του ΣΕΔΕ2 από το 2027, αναμένεται να οδηγήσει σε σχετική και σταδιακή αύξηση του κόστους χρήσης ορυκτών καυσίμων στα κτίρια και στις οδικές μεταφορές. Αυτή η επιβάρυνση που θα προκύπτει από την εφαρμογή του μηχανισμού εκπομπών θα διαφέρει ανάλογα με το είδος του καυσίμου (π.χ. πετρελαιοειδή, φυσικό αέριο), βάσει και του αντίστοιχου συντελεστή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΑτΘ) των καυσίμων και θα προσδιορίζεται με βάση μια τιμή, εκφρασμένη σε ευρώ ανά εκπεμπόμενο τόνο διοξειδίου του άνθρακα (€/tn CO₂). Η τιμή, στο νέο αυτό Σύστημα Εκπομπών (ΣΕΔΕ2), προβλέπεται να κλιμακώνεται σταδιακά με την πάροδο των ετών και τελικά να ταυτίζεται, από το 2032 εφεξής, με την αντίστοιχη τιμή που ισχύει για τους υπόλοιπους τομείς οι οποίοι εντάσσονται ήδη στο πλαίσιο του ΣΕΔΕ. Η κλιμακούμενη αύξηση του κόστους χρήσης των ορυκτών καυσίμων στους τομείς που εμπίπτουν στο ΣΕΔΕ2, αναμένεται να διαμορφώσει ένα είδος διαρκώς ενισχυόμενου οικονομικού αντικινήτρου για τη χρήση ορυκτών καυσίμων στον κτιριακό τομέα και στις οδικές μεταφορές».

ΠΗΓΗ:www.energymag.gr 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ 10/7/2025


 ΠΗΓΗ:poenergias.gr

Τετάρτη, Ιουλίου 09, 2025

Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών η πρωτοβουλία καθαρισμού της Παραλίας Ασπροπύργου από την HELLENiQ ENERGY

Έναν μήνα διαδοχικών δράσεων, με γνώμονα τον σεβασμό στο Περιβάλλον και την μέριμνα για την προστασία του, υλοποίησε η HELLENiQ ENERGY με αφετηρία την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ο



ι πρωτοβουλίες, που εντάσσονται στο ευρύτερο Πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρείας, έδωσαν έμφαση στη προώθηση βιώσιμων πρακτικών οι οποίες συμβάλλουν, με τρόπο ουσιαστικό, στη διατήρηση του φυσικού πλούτου της χώρας που αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές,

 Ποιες ταινίες θα δούμε αυτή την εβδομάδα στο θερινό Σινέ Ακρογιάλι στη Νέα Πέραμο

Στο πλαίσιο αυτό, περισσότεροι από 1.000 μαθητές από Δημοτικά Σχολεία του Θριασίου Πεδίου και της Δυτικής Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις οργανώσεις Άγονη Γραμμή Γόνιμη, THE BEE CAMP και ΜΙΟ – ECSDE. Οι δραστηριότητες επικεντρώθηκαν σε κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα, όπως η προστασία της βιοποικιλότητας, ο κύκλος του νερού, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ο ρόλος των μελισσών ως βασικών επικονιαστών, μια διεργασία η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για την αναπαραγωγή των περισσότερων ειδών των φυτών. Μέσα από διαδραστικά εργαστήρια και ομαδικά παιχνίδια, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στη γνώση τους και να αναπτύξουν μια βιωματική σχέση με το φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, η δημιουργία κατασκευών με φυσικά υλικά, όπως πηλό, χώμα και σπόρους, ενίσχυσε τη σύνδεσή τους με τη φύση και καλλιέργησε την αγάπη και τον σεβασμό προς αυτήν. Η HELLENiQ ENERGY δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των νέων, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ενημέρωσης και της καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης από μικρή ηλικία, που δημιουργεί στην πράξη νέους «περιβαλλοντικούς πρεσβευτές».

Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών η πρωτοβουλία καθαρισμού της Παραλίας Ασπροπύργου από την HELLENiQ ENERGY

Παράλληλα με την εκπαιδευτική δράση, η HELLENiQ ENERGY προώθησε ενεργά και τον εθελοντισμό, οργανώνοντας καθαρισμούς παραλιών σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπό την καθοδήγηση του Πανελλαδικού Εθελοντικού Κινήματος “Save Your Hood”. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στην παραλία του Ασπροπύργου στην Δυτική Αττική και στο Καλοχώρι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου συνολικά περισσότεροι από 170 εθελοντές εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους συμμετείχαν με ενθουσιασμό και αίσθημα ευθύνης στην ομαδική προσπάθεια. Η πρωτοβουλία είχε μετρήσιμα αποτελέσματα, καθώς μαζεύτηκαν περισσότερα από 1.500 κιλά απορριμμάτων, αλλά και 5.570 αποτσίγαρα. Οι δράσεις αυτές συνέβαλαν στη βελτίωση της ποιότητας των ακτών, ενίσχυσαν το πνεύμα συνεργασίας και κοινωνικής προσφοράς και ανέδειξαν τη σημασία της συλλογικής δράσης για τη διασφάλιση καθαρών παραθαλάσσιων περιοχών.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί θεμέλιο λίθο της εταιρικής κουλτούρας της HELLENiQ ENERGY, η οποία έχει ενσωματώσει τη βιώσιμη ανάπτυξη ως βασική στρατηγική προτεραιότητα. Δείχνοντας τη βούλησή της να συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση πιο πράσινων και βιώσιμων πόλεων, η HELLENiQ ENERGY προχώρησε το 2024 στη δημιουργία δύο πάρκων στους Δήμους Μεγαρέων στη Δυτική Αττική και Δέλτα στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Τα συγκεκριμένα έργα είχαν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων,   ενίσχυσαν ουσιαστικά το αστικό πράσινο και συνέβαλαν στη βελτίωση του μικροκλίματος και της βιοποικιλότητας των περιοχών αυτών. 

Με όραμα και υπευθυνότητα, η HELLENiQ ENERGY συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που απαιτούν ενεργή συμμετοχή και συνεργασία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση πιο πράσινων, υγιών και προσιτών πόλεων για όλους. Παράλληλα, υιοθετεί κριτήρια ESG στην επιχειρηματική της στρατηγική και, με στοχευμένες δράσεις και καινοτόμες λύσεις, προωθεί την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας της, δείχνοντας τον δρόμο για ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον.

ΠΗΓΗ:thriassio.gr

 

Προσλήψεις σε Ασπρόπυργο, Αγίους Θεοδώρους, Πέραμα, Περιστέρι ανακοίνωσε η Motor Oil

Σε προσλήψεις προχωρά η Motor Oil, ένας από τους σημαντικότερους εργοδότες στον ελληνικό χώρο, που απασχολεί 2.500 άτομα. Αυτή την περίοδο ο Όμιλος έχει ανοιχτές πολλές θέσεις εργασίας, μεταξύ των οποίων σε Ασπρόπυργο, Αγίους Θεοδώρους, Πέραμα και Περιστέρι, καθώς και πρακτικής. Μπορείτε να δείτε μερικές παρακάτω. 

Η Motor Oil ανακοινώνει προσλήψεις για διάφορες θέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και όχι μόνο. Οι θέσεις αφορούν τόσο σε αρχάριους όσο και σε άτομα με εμπειρία, με πλήρη ή μερική απασχόληση, σε διάφορους τομείς όπως μηχανική, τεχνική υποστήριξη, αποθήκευση και διοίκηση. 

Μηχανικοί: Electrical & Automation Engineer, Piping Engineer, Tank Erection Engineer, Civil Engineer.

Τεχνικοί: Maintenance Associate, Τεχνίτης Αντλιών και Ηλεκτροφορτιστών, Piping Foreman, Electrical-Automation Engineer.

Διοικητικό Προσωπικό: Business Development & Tendering Officer, Planning Specialist, QHSSE Engineer, Quantity Surveying Specialist, On Site Administrator.

Αποθήκη: Αποθηκάριος, Store Salesperson.

Λοιπές: Marketing Executive, Own Fleet Supervisor. 

Περιοχές: Ασπρόπυργος, Πέραμα, Περιστέρι κ.α.

 ΠΗΓΗ:thriassio.gr

Βιομεθάνιο: Ωριμάζει η αγορά – Το πλαίσιο στήριξης και το στοίχημα της βιωσιμότητας των μονάδων

Νέες προοπτικές για την πολλά υποσχόμενη αγορά βιομεθανίου και βιοαερίου ανοίγει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κινείται προς την κατεύθυνση στήριξης ενός κλάδου που μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί με πολλές στρεβλώσεις, αν και στην «πράσινη» εποχή ο ρόλος του είναι καθοριστικός.

Επενδυτική ή λειτουργική ενίσχυση

Σύμφωνα με το Νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, οι κάτοχοι μονάδων βιομεθανίου οι οποίες συνδέονται με το Ε.Σ.Φ.Α. ή με το Δίκτυο διανομής Φυσικού Αερίου, καθώς και οι κάτοχοι Μη Συνδεδεμένων Μονάδων δύνανται να ενταχθούν σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή επενδυτικής ή λειτουργικής ενίσχυσης για τις ποσότητες βιομεθανίου, περιλαμβανομένου του συμπιεσμένου ή υγροποιημένου βιομεθανίου, που παράγουν.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

«Ο κλάδος του βιοαερίου πάνω στον οποίο βασίζεται η πολύ σημαντική μετάβαση που πάει να γίνει στο βιομεθάνιο, είναι ένας κλάδος σημαντικός και είναι κάτι πολύ περισσότερο από ενέργεια. Δεν είναι μόνο πολύτιμη πηγή εναλλακτικού φυσικού καυσίμου που έχει ενεργειακή σημασία αλλά εκεί εντάσσεται και το τεράστιο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο στα οργανικά είναι τα αγροκτηνοτροφικά απόβλητα. Ο μοναδικός διαχειριστής αυτή τη στιγμή είναι οι μονάδες βιοαερίου που ήδη στα σπάργάνα τους διαχειρίζονται 4 εκ. τόνους αγροκτηνοτροφικών αποβλήτων», σημείωσε, μιλώντας στη Βουλή ο Αλέξανδρος Υφαντής, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην «ανάγκη στήριξης και χρηματοδότησης του κλάδου ιδιαίτερα στην περιφέρεια, ο οποίος είναι υποχρεωτικά διασπαρμένος, αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις».

Το βιομεθάνιο είναι ανανεώσιμο πράσινο αέριο, παράγεται από την διεργασία αναβάθμισης  βιοαερίου, με αύξηση της θερμογόνου δύναμης (αφαίρεση του CO2) για μετατροπή του βιοαερίου σε καύσιμο υψηλής αποδοτικότητας ισοδύναμο με το φυσικό αέριο.

Το βιοαέριο είναι ένα μείγμα διαφορετικών αερίων των οποίων η προέλευση προκύπτει από την αποσύνθεση οργανικής ύλης απουσία οξυγόνου.

Το βιοαέριο μπορεί να παραχθεί από ακατέργαστες πρώτες ύλες όπως τα αγροτικά απόβλητα, η κοπριά, τα αστικά απόβλητα, η φυτική ύλη, πράσινα απόβλητα ή απορρίμματα τροφών.

Ζητούμενο η βιωσιμότητα

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου (HABIO), στην Ελλάδα λειτουργούν 87 μονάδες παραγωγής βιοαερίου, με την οικονομική τους βιωσιμότητα ωστόσο να τίθεται εν αμφιβόλω.

Η συνολική ισχύς του ρεύματος που παράγουν αυτές οι μονάδες βιοαερίου της χώρας είναι 123,7 ΜW, εκ των οποίων 14 μονάδες είναι σε ΕΕΛ/ΧΥΤΑ με ισχύ 53,7 MW και οι 73 μονάδες σε αγροτοκτηνοτροφικές υποδομές με ισχύ 70 MW.

Δομικά λάθη

Οι μονάδες στη χώρα μας έχουν στηθεί με λάθος σχεδιασμό, μακριά από την πρώτη ύλη που (πρωτίστως) είναι τα απόβλητα των κτηνοτροφικών μονάδων και με τεράστιες δυσκολίες να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να είναι βιώσιμες, όταν δεν υπάρχουν επιδοτήσεις – ενισχύσεις από το κάτος ή από διάφορα «πράσινα» προγράμματα.

Οι μόνες μονάδες που είναι βιώσιμες είναι αυτές που έχουν δημιουργηθεί δίπλα ή πλησίον της πρώτης ύλης, όπως έχουν κάνει διάφορες μεγάλες κτηνοτροφικές ή πτηνοτροφικές μονάδες (Συνεταιρισμός Πίνδος), ή εταιρείες γαλακτοκομικών (Κρι Κρι), οι οποίες έχουν εξασφαλισμένη την πρώτη ύλη από τα δικά τους απόβλητα.

Τα «θέλω» της αγοράς

Πάγια αιτήματα του κλάδου είναι τα εξής:

Εξαίρεση από ειδικούς Περιορισμούς Παραγωγής και μηδενικές χρεώσεις: Δηλαδή, όλες οι κατηγορίες σταθμών βιοαερίου πρέπει κατά προτεραιότητα να εξαιρούνται από την διακοψιμότητα και τις μηδενικές χρεώσεις και αν αυτό δεν είναι τεχνικά εφικτό να αποζημιώνονται για την απώλεια της παραγωγής τους.

Νέα ETA - Ειδική τιμή αναφοράς: Πρέπει άμεσα να εισαχθεί μια νέα ειδική τιμή αναφοράς ΕΤΑ για το βιοαέριο η οποία να αντιπροσωπεύει την μεσοσταθμική τιμή με την οποία αποζημιώνουν οι ΦΟΣΕ τις μονάδες βιοαερίου ώστε να υπάρχει πραγματική αποζημίωση μέχρι την τιμή αναφοράς από τον ΔΑΠΕΕΠ. Υπάρχουν πλέον αποκλίσεις που είναι της τάξης του 5%.

Ενίσχυση 25% για το 2025: Με βάση τα σημερινά στοιχεία και όσο ακόμα η μέση δυναμικότητα των σταθμών είναι στο 50 – 55%, δηλαδή πολύ μακριά από το 85% που είναι η βάση με την οποία έχει υπολογιστεί η τιμή αναφοράς, να υπάρχει στήριξη για ένα έτος ακόμα.

Ειδικό Πλαίσιο διακοψιμότητας: Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με βιοαέριο μπορούν να λειτουργήσουν ως σταθμοί βάσης και σε εθελοντική βάση να λειτουργήσουν σε ένα ειδικό και πολυετές πλαίσιο διακοψιμότητας όπου για παράδειγμα όποιος σταθμός θα επιλέγει να λειτουργεί αποκλειστικά 18:00-08:00 (δηλαδή 14 ώρες εκτός αιχμής, να έχει πρόσθετη αποζημίωση σε σχέση με τις υφιστάμενες τιμές αναφοράς και μια πρόσθετη δυνατότητα παροχής ισχύος).

Προτεραιότητα στην μετατροπή σε βιομεθάνιο και υβριδικοί σταθμοί: Δυνατότητα μετατροπής του 50% της θερμικής ισχύος ενός υφιστάμενου σταθμού σε βιομεθάνιο και κατά προτεραιότητα άδεια χωρίς την μείωση της ηλεκτρικής του ισχύος και χωρίς μεταβολή στην ΜΠΕ του (απλή ενημέρωση) εφόσον η λειτουργία του ως σταθμού ηλεκτροπαραγωγής περιορίζεται το διάστημα 18:00 – 08:00.

Πλαίσιο με feed in tariff για τα πρώτα 250 MW βιομεθανιου (2,1 TWh – στόχος 2030): Για να επιτευχθεί ο στόχος των 2.1 tWh για το 2030 χρειάζεται άμεσα σταθερό πλαίσιο στήριξης και στην συνέχεια ανταγωνιστικές διαδικασίες (αφού θα έχει δημιουργηθεί η αγορά).

 

Δευτέρα, Ιουλίου 07, 2025

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ 07.07.25



 

Τον Σεπτέμβριο το market test για την αποθήκη CO2 στον Πρίνο

Τον Σεπτέμβριο του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει το market test για την υπόγεια αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, όπως ανακοίνωσε η Country Manager και Managing Director της Energean Greece, Κατερίνα Σάρδη, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΕΑΓΜΕ. Πρόκειται για τη διαδικασία μέσω της οποίας θα διερευνηθεί η εμπορική δυναμική της πρώτης γεωλογικής αποθήκης CO₂ στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή βιομηχανικών φορτίων που σχεδιάζουν να μεταφέρουν και να αποθηκεύσουν το παραγόμενο CO₂.

Όπως υπογράμμισε η κα Σάρδη, το market test θα ανοίξει τον δρόμο για την κατασκευή της αποθήκης εντός του 2026, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ικανοποιητική συμμετοχή της αγοράς και σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο. Η ίδια σημείωσε ότι η Energean έχει ήδη ολοκληρώσει τις απαιτούμενες τεχνικές μελέτες και βρίσκεται σε ανοιχτή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για τη διαμόρφωση των κανόνων πρόσβασης και τιμολόγησης, τονίζοντας ότι στόχος είναι η αποθήκη να αποτελέσει έργο ανοικτής πρόσβασης, με δίκαιη και ανταγωνιστική τιμολόγηση για όλους τους χρήστες. Σε αυτό το πλαίσιο, γνωστοποίησε ότι έχουν ήδη υπογραφεί 15 επιστολές πρόθεσης συνεργασίας (Letters of Intent) με φορείς και επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να παραδώσουν CO₂ για αποθήκευση, γεγονός που –όπως τόνισε– αποδεικνύει την υπαρκτή δυναμική και το υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος για το έργο.

Ως εκ τουτου, η αγορά της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, καθώς επιχειρεί να βρει τον βηματισμό της ανάμεσα στην τεχνική ετοιμότητα, τη βιομηχανική ζήτηση και τις ρυθμιστικές εκκρεμότητες. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, από την παραγωγή έως την αποθήκευση, ζητούν τη δημιουργία μιας αξιόπιστης αλυσίδας αξίας, που να εξασφαλίζει σαφείς κανόνες πρόσβασης, σταθερές τιμολογήσεις και μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα για τα έργα.

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η τεχνική δυνατότητα αποθήκευσης, αλλά και η ύπαρξη του απαραίτητου θεσμικού και οικονομικού πλαισίου που θα επιτρέψει τη μετάβαση από πιλοτικές πρωτοβουλίες σε πλήρως λειτουργικά έργα εμπορικής κλίμακας. Η αποθήκη στον Πρίνο, ως το πρώτο εγχείρημα γεωλογικής αποθήκευσης CO₂ στην Ελλάδα, αναδεικνύεται σε κρίσιμο τεστ για το κατά πόσο η χώρα μπορεί να ενεργοποιήσει αυτή την αλυσίδα αξίας, συνδυάζοντας τεχνική επάρκεια, εμπορική συμμετοχή και θεσμική σαφήνεια.

Η ΕΔΕΥΕΠ χαρτογραφεί τη στρατηγική για την αποθήκευση CO₂ στην Ελλάδα

Ένα πλήρες και ολιστικό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ξεκλειδώσει την αγορά αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Ταρτάρα, Επικεφαλής Γεωεπιστημών και Σύμβουλο Διοίκησης της ΕΔΕΥΕΠ, ο οποίος παρουσίασε τη στρατηγική της Αρχής από το ίδιο βήμα. Όπως ανέφερε, το πρώτο σχέδιο κανονισμού υποβλήθηκε από την ΕΔΕΥΕΠ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2024 και από τότε βρίσκεται σε άτυπη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τη βιομηχανία. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 να έχει διαμορφωθεί ένα πλήρως λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της αγοράς υπόγειας αποθήκευσης CO₂ στην Ελλάδα.

Το πλαίσιο αυτό καλείται να απαντήσει σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, με πρώτο την κατανομή της αποθηκευτικής χωρητικότητας και το χρονοδιάγραμμα χρήσης της, ενώ παράλληλα εξετάζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων και η δυνατότητα ενσωμάτωσης μηχανισμών όπως τα συμβόλαια διαφοράς τιμής (Contracts for Difference – CfDs), κατά τα πρότυπα της Ολλανδίας και της Δανίας. Όπως σημείωσε ο κ. Ταρτάρας, η ΕΔΕΥΕΠ βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το ΥΠΕΝ, ενώ συμμετέχει ενεργά στο CCS Expert Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο λειτουργεί ως πλατφόρμα ανταλλαγής τεχνικής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών-μελών.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο κ. Ταρτάρας σκιαγράφησε και τη γεωγραφία της ευρωπαϊκής εξέλιξης στο πεδίο του CCS. Όπως είπε, η μεγαλύτερη πρόοδος καταγράφεται στη Δανία και την Ολλανδία, καθώς και στη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της εγγύτητας με τη Βόρεια Θάλασσα, όπου υπάρχουν ώριμοι γεωλογικοί σχηματισμοί, μακρά εμπειρία από εξορύξεις και επαρκή δεδομένα για να στηριχθούν τέτοιες επενδύσεις. Ο ίδιος υπογράμμισε τον ευρωπαϊκό στόχο αποθήκευσης 50 εκατομμυρίων τόνων CO₂ έως το 2030 και 250 εκατομμυρίων έως το 2040, χαρακτηρίζοντάς τον φιλόδοξο αλλά αναγκαίο, και τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν νέες θέσεις αποθήκευσης και στην Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη διαθεσιμότητα θέσεων για τη βιομηχανία και να αναπτυχθεί εγχώρια αλυσίδα αξίας γύρω από το CCS.

Σε αυτό το πλαίσιο, το στέλεχος της ΕΔΕΥΕΠ ανακοίνωσε ότι εξετάζεται ήδη η δυνατότητα διασυνοριακής εξαγωγής CO₂ για αποθήκευση εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Αίγυπτο να αποτελεί βασική επιλογή. Όπως εξήγησε, η γεωγραφική εγγύτητα, η ύπαρξη εξαντλημένων κοιτασμάτων και οι τεχνικές δυνατότητες της χώρας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας θαλάσσιας διαδρομής μεταφοράς CO₂ από την Ελλάδα στην Αίγυπτο. Η ιδέα προβλέπει τη δημιουργία ενός hub, το οποίο θα συγκεντρώνει διοξείδιο του άνθρακα από βιομηχανίες –ιδίως από την Αττική– και θα το αποστέλλει δια θαλάσσης για γεωλογική αποθήκευση.

Το σχέδιο αυτό τελεί υπό την αιγίδα διακρατικού μνημονίου συνεργασίας, το οποίο υπεγράφη μεταξύ των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Κρίσιμη προϋπόθεση, όπως τόνισε, είναι η ανάπτυξη ρυθμιστικού πλαισίου στην Αίγυπτο που να είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε οι ποσότητες που θα αποθηκεύονται εκτός ΕΕ να μπορούν να αναγνωρίζονται στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών (EU ETS). Διαφορετικά, οι εταιρείες θα επιβαρύνονται διπλά – τόσο για την αποθήκευση όσο και για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης στους μηχανισμούς χρηματοδότησης, την ανάγκη επιτάχυνσης των αδειοδοτικών διαδικασιών για έργα στρατηγικής σημασίας, αλλά και στη σημασία της διαλειτουργικότητας των εθνικών σχεδίων με τα ευρωπαϊκά εργαλεία, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση της ελληνικής αγοράς σε επενδυτικά κεφάλαια.

Μπόζος: Ενεργοποίηση όλης της αλυσίδας CCS

Στο ίδιο πνεύμα, η βιομηχανία ζητά σαφείς και εφαρμόσιμους κανόνες που να προσφέρουν σταθερότητα και ορατότητα για τις επενδύσεις που απαιτούνται. Ο Νίκος Μπόζος, Greece CCUS Manager του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ ανέφερε πως η παραγωγή τσιμέντου αποτελεί μια εκ των φύσεως hard-to-abate βιομηχανιών, δηλαδή δραστηριότητες που δεν μπορούν να απαλλαγούν από τις εκπομπές τους μέσω πράσινης ηλεκτροδότησης ή απλής αλλαγής καυσίμου. Η κύρια πηγή εκπομπών CO₂ στην παραγωγή τσιμέντου δεν είναι μόνο η καύση, αλλά και η ίδια η χημική διεργασία αποδόμησης του ασβεστόλιθου, που οδηγεί στη δημιουργία του βασικού συστατικού του τσιμέντου, του κλίνκερ.

Ο όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο CCS με την επωνυμία Olympus το οποίο προβλέπει τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγική μονάδα και τη μεταφορά του με ειδικά διαμορφωμένο πλοίο και την αποθήκευσή του στον υπόγειο σχηματισμό του Πρίνου. Όπως διευκρίνισε, η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται εντός του 2026, ενώ θα ακολουθήσει περίοδος κατασκευής τριών ετών, ώστε η λειτουργία να ξεκινήσει εντός του 2029.

Η ιδιαιτερότητα και η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος έγκειται στην ανάγκη πλήρους και ταυτόχρονης ενεργοποίησης όλων των κρίκων της αλυσίδας. Από τη βιομηχανική εγκατάσταση που δεσμεύει CO₂, στο πλοίο που το μεταφέρει, έως και την αποθηκευτική υποδομή στον Πρίνο, η κάθε συνιστώσα είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του έργου. Ο κ. Μπόζος υπογράμμισε ότι η αλυσίδα αυτή απαιτεί συντονισμό και κοινή ωρίμανση, καθώς η απουσία οποιουδήποτε κρίκου την καθιστά αδύνατη. Στην πράξη, ολόκληρο το επενδυτικό σχέδιο εξαρτάται από την εμπορική λειτουργία της αποθήκης CO₂ στον Πρίνο, την οποία θα πρέπει να μπορεί να αξιοποιήσει σε σταθερή και αδιάλειπτη βάση.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης αναμένεται να προσεγγίσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η διάρκεια των δεσμεύσεων προς αποθηκευτή, μεταφορέα και παρόχους ενέργειας εκτείνεται σε 15 έως 20 έτη. Πρόκειται, όπως τόνισε, για ένα πολύπλευρο και πολύπλοκο επενδυτικό σχήμα, το οποίο δεν καλύπτεται από ασφαλιστικά εργαλεία και συνεπώς ενέχει σημαντικούς λειτουργικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους. «Αν για οποιονδήποτε λόγο υπάρξει παύση στη λειτουργία της αποθήκης ή της μεταφοράς, ο παραγωγός του CO₂ θα συνεχίσει να εκπέμπει και θα πληρώνει κανονικά το κόστος των ρύπων στο EU ETS» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το ρίσκο αυτό δεν μπορεί να επωμιστεί ούτε η εταιρεία αποθήκευσης ούτε ο μεταφορέας.

Σε αυτό το σημείο επανέφερε την ανάγκη ύπαρξης ενός μηχανισμού ασφάλειας, είτε με τη μορφή κρατικής εγγύησης είτε με πρόβλεψη προσωρινών εξαιρέσεων στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών, σε περίπτωση που υπάρξουν τεκμηριωμένες διακοπές στη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών της αλυσίδας CCS.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο ενεργειακό σκέλος της επένδυσης. Η τεχνολογία δέσμευσης CO₂ είναι ενεργοβόρα και απαιτεί σημαντική ενίσχυση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στις μονάδες. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η ενεργειακή κατανάλωση του εργοστασίου του ΗΡΑΚΛΗ θα τετραπλασιαστεί, γεγονός που εγείρει νέα ζητήματα ανταγωνιστικότητας. «Η αγορά ηλεκτρισμού στη χώρα μας δεν παρέχει σήμερα τη σταθερότητα τιμών που απαιτείται για να προχωρήσουν τέτοιες επενδύσεις. Οι μεταβολές είναι έντονες και οι δευτερογενείς αγορές δεν λειτουργούν πάντα με διαφάνεια», σημείωσε.

Κεντρικό αίτημα του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, όπως διατυπώθηκε από τον κ. Μπόζο, είναι η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για το CCS, με διαφάνεια και σταθερότητα στους κανόνες λειτουργίας. «Δεν μπορεί να ζητάμε από επενδυτές να δεσμευτούν για δεκαετίες, χωρίς να γνωρίζουν με ακρίβεια το κόστος αποθήκευσης, το κόστος μεταφοράς, ή πώς θα κατανεμηθεί η χωρητικότητα στον Πρίνο», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει ρητά ότι τέτοιες υποδομές πρέπει να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τις “hard-to-abate” βιομηχανίες.

Την ανάγκη ύπαρξης σταθερού και σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου επεσήμανε και ο Καθηγητής του ΕΜΠ, Βασίλειος Γαγάνης, μιλώντας από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας και των ερευνητικών έργων που σχετίζονται με την αποθήκευση CO₂. Ο καθηγητής Γαγάνης τόνισε πως η γεωλογική αποθήκευση απαιτεί ειδικές προδιαγραφές, μακρόχρονες επιτηρήσεις και καθορισμό ρόλων για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όπως σημείωσε, ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στις επενδυτικές πρωτοβουλίες των ιδιωτών, αλλά προϋποθέτει και την ενεργό συμμετοχή της Πολιτείας στον καθορισμό των κανόνων, των αδειοδοτήσεων και των μηχανισμών ασφάλειας.

Τι προβλέπει η νέα ευρωπαϊκή έκθεση για τη βιωσιμότητα των έργων CCS

Η ανάγκη για μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ελαχιστοποίηση του επενδυτικού ρίσκου στα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη έκθεση του Global CCS Institute με τίτλο “Carbon Contracts for Difference in Europe”, η οποία αναδεικνύει τη σημασία των μηχανισμών CfD ως καταλύτη για την υλοποίηση τέτοιων έργων σε μεγάλη κλίμακα. Στην ανάλυσή της, η έκθεση συγκλίνει με τις βασικές θέσεις που διατυπώθηκαν στο συνέδριο της ΕΑΓΜΕ: την ανάγκη μακροχρόνιας δέσμευσης για τη στήριξη της αποθήκευσης CO₂, τη θεσμοθέτηση μηχανισμών σταθερών πληρωμών ανεξαρτήτως τιμής δικαιωμάτων CO₂, και τη δημιουργία κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου που να επιτρέπει τον καταμερισμό ρίσκου μεταξύ επενδυτών και Πολιτείας.

Συγκεκριμένα, το Global CCS Institute τονίζει ότι τα CfD μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλείο εξομάλυνσης εσόδων, διασφαλίζοντας σταθερές πληρωμές στους φορείς υλοποίησης CCS, ακόμα και σε περιόδους πτώσης της τιμής των δικαιωμάτων στο EU ETS. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η υιοθέτησή τους σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία έχει ήδη συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης γεωλογικών αποθηκών CO₂, μέσω της παροχής οικονομικής ασφάλειας στις εμπλεκόμενες εταιρείες. Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας tailor-made CfD για τα έργα CCS, δεδομένης της πολυπλοκότητας, της διάρκειας και των υψηλών CAPEX που απαιτούν. Παράλληλα, ζητά τη διαμόρφωση ευρωπαϊκού πλαισίου που να επιτρέπει την ένταξή τους σε κρατικά σχήματα ενίσχυσης χωρίς την πρόσκρουση στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

ΠΗΓΗ:www.energygame.gr

 

Γιατί οι αναλυτές προτιμούν τη μετοχή της Motor Oil από τη HelleniQ Energy το β’ εξάμηνο

Δύο θετικές συστάσεις για Motor Oil και δύο ουδέτερες για τη HelleniQ Energy είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις για τους δύο εισηγμένους ομίλους στο ΧΑ, όπου από τις αρχές του χρόνου σημειώνουν επιδόσεις +21% και +2%, αντίστοιχα.

Η Eurobank Equities και ο Νίκος Αθανασούλιας βλέπουν θετικές προοπτικές και για το β’ εξάμηνο του 2025, αναβαθμίζοντας τις προβλέψεις τους για την κερδοφορία και δίνοντας έμφαση στη στρατηγική μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), η οποία, όπως σημειώνει, παραμένει υποτιμημένη από την αγορά.

Η Eurobank διατηρεί τη σύσταση «Αγορά» για τη Motor Oil, αυξάνοντας την τιμή στόχο στα €29,9 από €28,1 προηγουμένως. Όπως τονίζεται, η μετοχή διαπραγματεύεται με σημαντική έκπτωση της τάξης του 17% σε σχέση με τη HelleniQ και παραμένει ελκυστική ακόμη και έναντι των μέσων κυκλικών αποτιμήσεων του κλάδου. Η εκτίμηση για EBITDA το 2025 ανέρχεται στα €932 εκατ., με τις προβλέψεις για τα επόμενα έτη να κινούνται στα €850–900 εκατ.. Αντίθετα, για τη HelleniQ Energy η Eurobank μειώνει τη σύσταση σε «Διακράτηση» από «Αγορά», παρά την αύξηση της τιμής στόχου στα €9,1 (από €8,8). Η υποβάθμιση βασίζεται σε λόγους αποτίμησης, καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται ήδη σε επίπεδα αντίστοιχα με τις μεσοπρόθεσμες αποδόσεις EBITDA που αναμένονται στο κάτω εύρος του guidance της εταιρείας (€0,8–1 δισ.). Η νέα εκτίμηση για το EBITDA του 2025 διαμορφώνεται με αύξηση 5%, ενώ για το 2026 η αύξηση φτάνει το 9%.

Τα περιθώρια διύλισης παραμένουν εντυπωσιακά ανθεκτικά, παρά τις αντίξοες μακροοικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες. Οι δείκτες αναφοράς έχουν επιστρέψει στα $7–9/βαρέλι, έναντι των χαμηλών μονοψήφιων επιπέδων του β’ εξαμήνου 2024, υποδεικνύοντας ισχυρή ζήτηση ενόψει και της εποχικά ευνοϊκής θερινής περιόδου. Στην Ελλάδα, η κατανάλωση παραμένει ισχυρή, ενώ οι εκτιμήσεις για επέκταση της παγκόσμιας δυναμικότητας είναι πλέον πιο συγκρατημένες.

Η Eurobank προβλέπει ότι και οι δύο εταιρείες θα επιστρέψουν σε μέγιστη δυναμικότητα παραγωγής το 2026, με την πλήρη αποκατάσταση της μονάδας CDU της MOH (έως τέλος γ’ τριμήνου) και την ολοκλήρωση της συντήρησης της μονάδας της Ελευσίνας της HelleniQ εντός του β’ τριμήνου. Οι εκτιμώμενες ταμειακές ροές από το σκέλος του διύλισης φτάνουν τα €0,5–0,6 δισ. ετησίως ανά εταιρεία.

Και οι δύο εταιρείες εντείνουν τις προσπάθειές τους για ενίσχυση της παρουσίας τους στις ΑΠΕ. Η MOH στοχεύει σε 1,6 GW εγκατεστημένη ισχύ έως το 2027 (από 839MW σήμερα), ενώ η HelleniQ στοχεύει σε 1 GW έως το 2026 (από 494MW σήμερα), ενώ αμφότερες έχουν ως μακροπρόθεσμο στόχο τα 2 GW έως το 2030.

Η Eurobank, αν και παραμένει πιο συντηρητική στις προβλέψεις της (1,51GW για MOH και 1,05GW για HelleniQ το 2027), εκτιμά ότι τα επαναλαμβανόμενα EBITDA από τις ΑΠΕ θα φτάσουν τα €170 εκατ. για τη MOH και τα €100 εκατ. για τη HelleniQ. Επιπλέον, οι δύο όμιλοι δίνουν έμφαση στην κάθετη ολοκλήρωση: η HelleniQ εξαγόρασε πλήρως την Elpedison, ενώ η MOH ενσωμάτωσε την παραγωγή της Komotini CCGT στην NRG, ενόψει και της εμπορικής έναρξης λειτουργίας της μονάδας.

H Pantelakis Securities και οι αναλυτές Βασίλης Κόλλιας και Πάρης Μαντζαβράς, από την πλευρά τους διατηρούν τη σύσταση «υπεραπόδοσης» (Overweight) για τη μετοχή της Motor Oil με τιμή στόχο τα €31,7. Ο όμιλος έχει κεφαλαιοποίηση €2,62 δισ. και EV €4,41 δισ., με ελεύθερη διασπορά 58%. Ο πολλαπλασιαστής EV/EBITDA για την περίοδο 2025–27 κινείται μεταξύ 4,6 φορές και 4,2 φορές, με μερίσματα 6,3%–6,8% και απόδοση κεφαλαίου (ROIC) 10,4%.

Αντιθέτως, για τη HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ) η σύσταση υποβαθμίζεται σε «ουδέτερη» (Neutral), παρά την ανοδική αναθεώρηση της τιμής στόχου στα €9,2 (από €8,4). Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου φτάνει τα €2,51 δισ. και η επιχειρηματική αξία (EV) τα €5,35 δισ., με ελεύθερη διασπορά 28%. Ο δείκτης EV/EBITDA διαμορφώνεται στις 6,9 φορές για το 2025 και υποχωρεί στις 5,2 φορές το 2027, ενώ τα μερίσματα αυξάνονται σταδιακά από 5,4% σε 6,7%. Η απόδοση κεφαλαίου διαμορφώνεται σε 6,3%–7,8%.

Οι αποτιμήσεις επιβεβαιώνονται και μέσω μεθοδολογίας SOTP, η οποία ενσωματώνει τις πράσινες δραστηριότητες των ομίλων. Για τα ΕΛΠΕ, η πιθανή γεώτρηση νοτιοδυτικά της Κρήτης διατηρεί επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά πρόκειται για μεσοπρόθεσμο σενάριο με ορίζοντα το 2026–27.

Θετικά παραμένουν τα περιθώρια διύλισης στην Ευρώπη, παρά τις έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα. Το μπρεντ σκαρφάλωσε έως τα 78 δολάρια ανά βαρέλι στα μέσα Ιουνίου λόγω της έντασης Ισραήλ–Ιράν, όμως γρήγορα αποκλιμακώθηκε στα 67 δολάρια, μετά τη συγκρατημένη αντίδραση της Τεχεράνης και την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Παρόλα αυτά, τα crack spreads στην Ευρώπη παρέμειναν υψηλά, ενισχυμένα από εποχική ζήτηση, αναταραχές στην προσφορά diesel και προβλήματα στις ροές φυσικού αερίου από το Ισραήλ.

Παρότι η επανεκκίνηση του πολέμου και το ενδεχόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ (από όπου διέρχεται περίπου το 18% του παγκόσμιου πετρελαίου) παραμένει ο βασικός κίνδυνος, το σενάριο θεωρείται απίθανο, καθώς και η ίδια η Τεχεράνη εξαρτάται από τη διέλευση 1,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως μέσω του στρατηγικού περάσματος.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου παραμένει ισχυρή, παρά την αύξηση των EVs, χάρη κυρίως στις εισαγωγές των μη ανεπτυγμένων χωρών και ειδικά της Κίνας. Αν και επίκεινται αυξήσεις παραγωγής από τον OPEC+, η όποια υπερπροσφορά εκτιμάται ότι θα απορροφηθεί λόγω της ισχυρής ζήτησης, των προβλημάτων στη Βενεζουέλα και των γεωπολιτικών κινδύνων στη Μέση Ανατολή.

Στο πεδίο των περιθωρίων διύλισης, αυτά υποχώρησαν στα 10 δολάρια ανά βαρέλι το α’ τρίμηνο του έτους – κοντά στον μέσο κυκλικό όρο – και διολίσθησαν περαιτέρω στα 8 δολάρια τον Απρίλιο λόγω των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ. Ωστόσο, από τον Μάιο ανέκαμψαν έντονα στα 13 με 14 δολάρια, στηριζόμενα σε καθυστερημένες νέες επενδύσεις, καθυστερήσεις στο μεγάλο διυλιστήριο Dangote της Νιγηρίας και διαταραχές στον εφοδιασμό από τη Μέση Ανατολή. Ο μέσος όρος του β’ τριμήνου διαμορφώνεται έτσι κοντά στα 12 δολάρια ανά βαρέλι.

Αναθεωρήσεις εκτιμήσεων για ΕΛΠΕ και Motor Oil

Με φόντο τη θετική συγκυρία, οι εκτιμήσεις για τα περιθώρια των ΕΛΠΕ αναθεωρούνται ανοδικά για το 2025/2026, στα 11,7 και 12,2 δολάρια ανά βαρέλι αντίστοιχα (+10%/+12%), ενσωματώνοντας την αναβάθμιση του διυλιστηρίου Ελευσίνας που προσθέτει 0,4 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίθετα, η εκτίμηση για τη Motor Oil στο 2025 μειώνεται κατά 15% στα 9,5 δολάρια ανά βαρέλι (από 8,4 δολάρια το α’ τρίμηνο), λόγω της προσωρινής επίπτωσης από τη φωτιά στο διυλιστήριο. Ωστόσο, η ζημιά αντισταθμίζεται από ασφαλιστικές αποζημιώσεις €250 εκατ., εκ των οποίων τα €200 εκατ. αφορούν διακοπή εργασιών. Μετά την πλήρη επαναλειτουργία της μονάδας στο γ’ τρίμηνο 2025, οι εκτιμήσεις για το 2026 ενισχύονται στα 12,4 δολάρια ανά βαρέλι (+8%). Η αναβάθμιση των προβλέψεων οδηγεί και τις δύο εταιρείες σε επαναφορά σε επίπεδα EBITDA κοντά στο €1 δισ. από το 2027 και μετά. Αυτό βασίζεται στη σταθερή δυναμική του κλάδου, την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης (εκτιμώμενος μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης EBITDA από ΑΠΕ στο 17% για την περίοδο 2024–2027), τη συγχώνευση της Elpedison, καθώς και τη διείσδυση της Motor Oil στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων.

ΠΗΓΗ:www.mononews.gr



 

Που βρίσκονται τα projects των EDF, Advent, ΔΕΗ – Motor Oil, Helleniq Energy, ΔΕΣΦΑ στο υδρογόνο – Επενδύσεις 2 δις. ευρώ ρέουν στη Βόρεια Ελλάδα

Στήριξη, κίνητρα, απάλειψη της γραφειοκρατίας, ταχύτητα στις διαδικασίες και κυρίως προοπτική ζητά η αγορά υδρογόνου στη χώρα μας, επιταχύνοντας ρυθμούς για την υλοποίηση projects πάνω από 2 δις. ευρώ στα σκαριά, με τη Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο.

Πρόσφατα, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την μερική κύρωση κοινοτικής οδηγίας που ρυθμίζει και ζητήματα της αγοράς υδρογόνου, με τους ενδιαφερόμενους ωστόσο να ζητούν πολύ πιο γρήγορα βήματα, ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο, γκάζι στις  αδειοδοτήσεις, επιτάχυνση δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών και συγκεκριμένα  κίνητρα στήριξης.

Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένονται τον Σεπτέμβριο, με την αγορά αρκούντως επιφυλακτική για την ώρα.

Σύμφωνα με το νέο νόμο που ψήφισε η Βουλή, στην περίπτωση μονάδων παραγωγής υδρογόνου, απαιτείται έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού Υδρογόνου, έκδοση περιβαλλοντικής άδειας, έκδοση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή [εφόσον πρόκειται για μονάδα που πραγματοποιεί έγχυση στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (Ε.Σ.Φ.Α.) ή σε δίκτυο διανομής ή σε δίκτυο υδρογόνου], χορήγηση έγκρισης εγκατάστασης, σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης (εφόσον πρόκειται για συνδεδεμένη μονάδα, ειδάλλως Σύμβαση Κατασκευής και Λειτουργίας Μονάδας Ελέγχου και Μέτρησης Υδρογόνου), και χορήγηση έγκρισης λειτουργίας.

Την ίδια στιγμή, ο γαλλικός πολυεθνικός ενεργειακός όμιλος EDF «ψήνει» μεγάλη επένδυση (θα αφορά ηλεκτροπαραγωγή μέσω υδρογόνου) εκατοντάδων εκατομμυρίων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, σε έκταση 20.000 στρεμμάτων.

Οι διαβουλεύσεις  και οι συζητήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για να μπει και αυτό το project σε τροχιά υλοποίησης, με τους οιωνούς να προδιαθέτουν για θετικές εξελίξεις.

Οι κυψέλες υδρογόνου των 70 εκατ. της Advent

Την ίδια στιγμή, η Advent Technologies επενδύει πάνω από 70 εκατ. ευρώ για την παραγωγή κυψελών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη το υδρογόνο (έργο RHyno), ένα project που ανοίγει νέους αναπτυξιακούς ορίζοντες στην Κοζάνη.

Με δεδομένη την ελληνική γραφειοκρατία, ο ορίζοντας υλοποίησης του μεγαλόπνοου πλάνου της Advent (σε ιδιόκτητη έκταση στην Κοζάνη) «βλέπει» το 2030, βάσει των αρχικών εκτιμήσεων, με τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων να υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθούν έως το 2027.

Hellenic Hydrogen: Πράσινο υδρογόνο 70 εκατ. στο Αμύνταιο

Αναπτυξιακή ορμή στο Αμύνταιο και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας στοχεύει να δώσει η επένδυση (θα αγγίξει τα 70 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας 400 θέσεις εργασίας) της Hellenic Hydrogen (κοινοπραξία μεταξύ της Motor Oil και της ΔΕΗ)  για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου (οι πρώτοι τόνοι θα παραχθούν το 2027).

Σε πρώτη φάση, το υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί στη μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης που αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται από τη ΔΕΗ στην Καρδιά, και είναι 20% Hydrogen-ready. Παράλληλα, η χρήση του υδρογόνου στα επόμενα στάδια ανάπτυξης περιλαμβάνει τη διάθεσή του στις βαριές μεταφορές καθώς και στις εξαγωγές.

Helleniq Energy: Διυλιστήρια νέας εποχής στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια στιγμή, η Helleniq Energy πρoχωρά το «Green Hub North», ένα επενδυτικό project άνω του 1 δισ. ευρώ, που στοχεύει στη λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης αποκλειστικά με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.

Βάσει των σχεδίων του ομίλου, στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης θα κατασκευαστεί φωτοβολταϊκός σταθμός από το ρεύμα του οποίου θα παράγεται «πράσινο» υδρογόνο με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης όπου το νερό θα διασπάται σε υδρογόνο και οξυγόνο.

Hydrogen Backbone made in… ΔΕΣΦΑ

Το project Hydrogen Backbone που ωριμάζει ο ΔΕΣΦΑ (και έχει ενταχθεί στην έκτη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI) ύψους 1 δισ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή αγωγού μεταφοράς καθαρού υδρογόνου, συνολικού μήκους 570 χιλιομέτρων που θα ξεκινά από τη Νότια Ελλάδα και θα καταλήγει στο σημείο διασύνδεσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τη Βουλγαρία. Το έργο μάλιστα έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση 5,4 εκατ. από την Κομισιόν.

Ο αγωγός θα ξεκινάει από την Αττική, καταλήγοντας στα σύνορα με τη Βουλγαρία, όπου θα ενώνεται με την αντίστοιχη υποδομή μεταφοράς υδρογόνου της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας με τελικό «στόχο» τη διασύνδεση με τη Γερμανία, ανοίγοντας τον δρόμο για το «χτίσιμο» του Διαδρόμου Υδρογόνου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South Eastern European Hydrogen Corridor - SEEHyC). Στο παζλ μπορεί αργότερα να μπει και η Ιταλία.

Το έργο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση της εκπόνησης της Μελέτης Βασικού Σχεδιασμού, με το χρονοδιάγραμμα να κάνει λόγο για λήψη Τελικής Επενδυτικής Απόφασης μέσα στην περίοδο 2026-2028 και εφόσον αυτή είναι θετική ο αγωγός πρόκειται να λειτουργήσει μέχρι το 2035.

Κίνητρο για τη συμμετοχή στη διαδικασία έχουν επιχειρήσεις οι οποίες σχεδιάζουν είτε να παράγουν υδρογόνο στην Ελλάδα ή στη Βουλγαρία, είτε να ενσωματώσουν την κατανάλωση ανανεώσιμου αερίου στην παραγωγική τους διαδικασία, είτε να δραστηριοποιηθούν στην εμπορία και την προμήθεια Η2.

Hydrogen Ready αγωγοί

Ο ΔΕΣΦΑ κατασκευάζει όλους τους νέους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου με προδιαγραφές «Hydrogen Ready», ώστε να είναι συμβατοί με τη μεταφορά έως και 100% υδρογόνου. Τέτοιο έργο είναι ο υπό ανάπτυξη αγωγός που θα επεκτείνει το σύστημα μεταφοράς στη Δυτική Μακεδονία, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2025.

Συμβατός με την οικονομία του υδρογόνου θα είναι και ο διασυνδετήριος αγωγός αερίου Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας που εκτιμάται πως μέσα στο 2025 θα μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Το καύσιμο του μέλλοντος

Το υδρογόνο είναι ένα άχρωμο, άοσμο και άγευστο αέριο. Λειτουργεί ως ισχυρό καύσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρισμού, τη λειτουργία οχημάτων και την παραγωγή θερμότητας.

Ως φορέας καθαρής ενέργειας, το υδρογόνο έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να συμβάλει στον βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό

ΠΗΓΗ:www.energymag.gr 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔ.Ε.ΣΥ ΓΙΑ ΔΣ



ΠΗΓΗ:pseep.gr

Σάββατο, Ιουλίου 05, 2025

Η επιστροφή της Motor Oil στην κορυφή των επενδυτικών επιλογών

Στα 31,7 ευρώ από 23,66 ευρώ ανεβάζει την τιμή - στόχο για την Motor Oil η Pantelakis Securities με σύσταση Overweight για την μετοχή με  το περιθώριο κέρδους για το 2026 να αυξάνεται κατά 8% στα 12,4 δολάρια/βαρέλι.

Σύμφωνα με το report της Pantelakis η ΜΟΗ αναμένεται να επιστρέψει σε κερδοφορία περίπου 1 δισ. ευρώ από το 2027 ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η είσοδος της εταιρείας στη διαχείριση αποβλήτων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην έκθεση τα περιθώρια διύλισης αψηφούν την αστάθεια του πετρελαίου. Το Brent αυξήθηκε στα 78 δολάρια/βαρέλι μέχρι τα μέσα Ιουνίου λόγω των εντάσεων Ισραήλ-Ιράν, αλλά γρήγορα υποχώρησε στα 67 δολάρια/βαρέλι καθώς η απάντηση του Ιράν στην επίθεση των ΗΠΑ περιορίστηκε και σύντομα προέκυψε εκεχειρία.

Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά spreads παρέμειναν σταθερά, ενισχυμένα από την εποχιακή ζήτηση, τις κρίσεις στην προσφορά ντίζελ και τις διαταραχές στην παροχή φυσικού αερίου από το Ισραήλ.

Ο βασικός κίνδυνος παραμένει μια εκ νέου κλιμάκωση του πολέμου, που στη χειρότερη περίπτωση θα προκαλέσει το κλείσιμο του Ορμούζ (επηρεάζοντας περίπου το 18% των παγκόσμιων ροών πετρελαίου). Αλλά αυτό είναι μάλλον απίθανο, καθώς το Ιράν βασίζεται στο στενό για 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα των εξαγωγών.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου παραμένει ανθεκτική παρά την αυξανόμενη υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων, υποστηριζόμενη από ισχυρές εισαγωγές εκτός ΟΟΣΑ, ειδικά στην Κίνα.

Παρά τα όσα σχεδιάζονται για αυξήσεις στην προσφορά του ΟΠΕΚ+, οποιοδήποτε προκύπτον πλεόνασμα πετρελαίου θα πρέπει να παραμείνει περιορισμένο από την ισχύ της ζήτησης, τη μείωση της παραγωγής της Βενεζουέλας και τους κινδύνους της Μέσης Ανατολής.

Ισχυρές προοπτικές διύλισης

Στο πρώτο τρίμηνο, τα ευρωπαϊκά περιθώρια διύλισης μειώθηκαν στα 10 δολάρια/βαρέλι (ο μέσος όρος του κύκλου), πριν υποχωρήσουν στα 8 δολάρια/βαρέλι τον Απρίλιο εν μέσω εντάσεων στο εμπόριο δασμών των ΗΠΑ. Ωστόσο, ανέκαμψαν απότομα στα 13-14 δολάρια/βαρέλι από τον Μάιο, τροφοδοτούμενα από τις λιγότερο αναμενόμενες προσθήκες δυναμικότητας, τις διακοπές λειτουργίας στο διυλιστήριο Dagnote της Νιγηρίας, χωρητικότητας 650 kb/d, και τις κρίσεις εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή, ανεβάζοντας τον μέσο όρο του δεύτερου τριμήνου στα 12 δολάρια/βαρέλι.


Η εκτίμηση Pantelakis για το περιθώριο κέρδους της ΜΟΗ για το 2025 υποχώρησε κατά 15% στα 9,5 δολάρια/βαρέλι (8,4 δολάρια) το πρώτο τρίμηνο, αλλά έσοδα από ασφάλιση ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ (εκ των οποίων 200 εκατομμύρια ευρώ για διακοπή λειτουργίας) αντισταθμίζουν την απώλεια. Μετά την αποκατάσταση των διυλιστηρίων το τρίτο τρίμηνο του 2025, το περιθώριο κέρδους για το 2026 αυξάνεται κατά 8% στα 12,4 δολάρια/βαρέλι.

Επίσης αναθεώρησε τα περιθώρια κέρδους των ΕΛΠΕ για το 2025/26 στα 11,7 δολάρια/12,2 δολάρια/βαρέλι (+10%/+12%) λόγω ισχυρών ρωγμών και της αναβάθμισης του διυλιστηρίου της Ελευσίνας (+0,4 δολάρια/βαρέλι).

Μετά τις αναβαθμίσεις στα EBITDA για το 2025/26 (6%/13% για τα ΕΛΠΕ, 15% για την MOH), και οι δύο εταιρείες αναμένεται να επιστρέψουν σε κερδοφορία περίπου 1 δισ. ευρώ από το 2027.

Αυτό αντανακλά ένα ανθεκτικό υπόβαθρο στον τομέα της διύλισης, την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης (17% 2024-27% EBITDA ΑΠΕ), την ενοποίηση της Elpedison και την είσοδο της MOH στη διαχείριση αποβλήτων.

Overweight για MOH - Neutral για τα ELPE

Μετά την αναπροσαρμογή των κερδών, η Pantelakis προχώρησε σε αύξηση της τιμής - στόχου της MOH στα 31,7€/μήνα από 25,0€/μήνα (άνοδος 34%). Η απόδοση της ELPE αυξήθηκε στα 9,2€/μήνα από 8,4€/μήνα (άνοδος 11%), και υποβάθμιση της μετοχής σε Neutral μετά την πλήρη αποτίμηση.

Ο καταλύτης των ELPE για πιθανές γεωτρήσεις στο οικόπεδο E&P νοτιοδυτικής Κρήτης παραμένει στο επίκεντρο, αλλά είναι μάλλον μια ιστορία του 2026-27.

Βασικό υπόβαθρο του πλαισίου αποτίμησης είναι η υπόθεση ενός ρυθμού ανάπτυξης 0,5% στο διηνεκές. Αυτό αντικατοπτρίζει τους αυξανόμενους διαρθρωτικούς κινδύνους για τις παραδοσιακές δραστηριότητες διύλισης που θέτει η άνοδος των ηλεκτρικών οχημάτων και των εναλλακτικών καυσίμων. Εφαρμόζεται επίσης ένα μη προσανατολισμένο κόστος ιδίων κεφαλαίων (COE) 8,5%, ενώ το σταθμισμένο μέσο κόστος κεφαλαίου (WACC) ανέρχεται σε 9% τόσο για την MOH όσο και για τα ΕΛΠΕ.

Στη γραμμή των συγγενών εταιρειών, το μερίδιο 23,9% της MOH στην Ελλάκτωρ και το 9,6% στην Optima Bank αποτιμώνται στην αγοραία αξία, συμπληρωμένο από μια εκτιμώμενη αποτίμηση 95 εκατομμυρίων ευρώ για το μερίδιό της 50% στη μονάδα CCGT 877MW στην Κομοτηνή, ενώ οι υπόλοιπες μικρές συμμετοχές αποτιμώνται στη λογιστική αξία.

Η MOH προχώρησε σε δύο εξαγορές τον Ιανουάριο. Η πρώτη αφορούσε την αγορά της Helector έναντι 114,7 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει πολλαπλασιαστή 5,9 φορές τα τελευταία κέρδη EBITDA. Αυτή η εξαγορά, σε συνδυασμό με την προηγούμενη εξαγορά της Thales πέρυσι, ενισχύει περαιτέρω τη θέση της MOH στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. Η δεύτερη συναλλαγή αφορούσε την εξαγορά της αλυσίδας λιανικής πώλησης «TWENTY 4 SHOPEN» έναντι 12,2 εκατ. ευρώ.

Τέλος, προσαρμοσθηκε το καθαρό χρέος του 2024 ώστε να συμπεριλάβει το μέρισμα των 1,40€/έτος της MOH που καταβλήθηκε για το οικονομικό έτος 2024 και την ενδιάμεση πληρωμή των ΕΛΠΕ ύψους 0,20€/έτος τον Ιανουάριο, ενώ η ημερομηνία αποκοπής για τα υπόλοιπα 0,55€/έτος, εκ των οποίων τα 0,30€/έτος αντιστοιχούν στο ήμισυ των εσόδων από την εμπορική πώληση της ΔΕΠΑ, έχει οριστεί για τις 2 Ιουλίου.

Επίσης αυξανόμενη είναι η σημασία της πράσινης μετάβασης στις στρατηγικές προοπτικές και των δύο εταιρειών. Τα τμήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας παρουσιάζουν ξεχωριστή δυναμική της αγοράς και χαρακτηριστικά αποτίμησης σε σύγκριση με τη διύλιση και την εμπορία, που παραμένουν οι βασικές δραστηριότητες των εταιρειών.

Είναι κρίσιμο ότι η ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων κερδών, λόγω των ισχυρότερων υποθέσεων για το περιθώριο κέρδους, υποστηρίζει τη συνέχιση των γενναιόδωρων πολιτικών αμοιβών των μετόχων και από τις δύο εταιρείες. Για την MOH, αναμένονται ετήσια μερίσματα ύψους 1,5–1,7 €/έτος, που υποδηλώνουν απόδοση περίπου 6,5%.

Για τα ΕΛΠΕ, προβλέπονται μερίσματα της τάξης των 0,4–0,6 €/έτος, που υποδηλώνουν μέση απόδοση περίπου 7% κατά την περίοδο 2025-27.

Επιπλέον, η MOH είναι σε θέση να επωφεληθεί περισσότερο ουσιαστικά από τη μεγαλύτερη έκθεσή της σε αιολικά στοιχεία, τα οποία αντιμετωπίζουν περιορισμένο κίνδυνο περικοπών και επιβάλλουν υψηλότερα feed-in tariffs σε σύγκριση με τα ηλιακά στοιχεία.

Αντίθετα, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ των ΕΛΠΕ είναι σε μεγάλο βαθμό στρεβλωμένο προς την ηλιακή ενέργεια, η οποία είναι πιο ευάλωτη στις περικοπές.

Επιπλέον, η MOH παραμένει πιο ελκυστικά αποτιμημένη από τα ΕΛΠΕ όσον αφορά την Απόδοση Οικονομικού Κέρδους (REP, δηλαδή EV/IC έναντι ROIC/WACC).

Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια έχουν σημειώσει άνοδο 16% σε ετήσια βάση, χάρη στις σημαντικά βελτιωμένες προοπτικές για τα περιθώρια κέρδους. Η MOH έχει αυξηθεί κατά 14% σε ετήσια βάση, ανακάμπτοντας από την πτώση 7% το 2024 (δείκτης ATHEX General +13%) που είχε πληγεί τότε από τον αποκλεισμό της από τον MSCI, έναν φόρο 2,0 ευρώ/έτος και μια πτώση στα μέσα Σεπτεμβρίου 2024. Με τα περιθώρια κέρδους να ανακάμπτουν, τα έσοδα από ασφαλίσεις να εισρέουν και τις πλήρεις λειτουργίες να αναμένονται στο 3ο τρίμηνο του 2025, το κλίμα έχει μετατοπιστεί αποφασιστικά.

Αντίθετα, τα ΕΛΠΕ σημείωσαν άνοδο 9% σε ετήσια βάση, μετά από ένα ισχυρό κέρδος 16% το 2024. Κρίσιμο είναι ότι, τα κέρδη του 2024 υποστηρίχθηκαν από την ενισχυμένη ελεύθερη διασπορά (+11%) και τη βελτιωμένη ρευστότητα που προέκυψε από την τοποθέτηση μετοχών τον Δεκέμβριο του 2023. Ωστόσο, το βελτιωμένο πλαίσιο διύλισης, η συμφωνία με την Elpedison και η έξοδος από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρουν ανοδική πορεία, αν και περιορίζονται από μια μάλλον πλήρη αποτίμηση.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Οι προοπτικές για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια επισκιάζονται από γεωπολιτικούς κινδύνους, κυρίως την πιθανή κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει το Ιράν να κλείσει το Στενό του Ορμούζ— διαταράσσοντας τις ροές αργού και ενδεχομένως ωθώντας το Brent πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι.

Μια τέτοια αύξηση θα συμπίεζε τα περιθώρια διύλισης και θα επηρέαζε την κερδοφορία για την MOH και την ELPE. Σύμφωνα με την ανάλυση ευαισθησίας, μια αύξηση 1 δολαρίου/βαρέλι στα περιθώρια διύλισης μεταβάλλει τα προσαρμοσμένα EBITDA για το 2026 κατά περίπου 7% (76 εκατ. ευρώ) για την MOH και περίπου 11% (92 εκατ. ευρώ) για την ELPE.

Είναι σημαντικό ότι η MOH προμηθεύεται η περίπου το 85% του αργού της από το Ιράκ και επομένως είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε οποιοδήποτε κλείσιμο του Ορμούζ.

Η ELPE διαφοροποιείται με το 91% της εισαγωγής αργού για το 2024 να είναι απότο Καζακστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σαουδική Αραβία, τη Νορβηγία και την Αίγυπτο.

Ακολουθούν οι συναλλαγματικοί κίνδυνοι, καθώς και τα δύο διυλιστήρια έχουν σημαντικά έσοδα και κόστη σε δολάρια. Οι διακυμάνσεις στην ισοτιμία €/US$ επηρεάζουν άμεσα την κερδοφορία, με την ανάλυση ευαισθησίας μας να δείχνει σημαντική διακύμανση EBITDA που συνδέεται με τις κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Άλλες προκλήσεις περιλαμβάνουν την αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών κανονισμών της ΕΕ, ιδίως τη σταδιακή μείωση των δικαιωμάτων CO₂ στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών, την υποχρέωση των διυλιστηρίων να επιταχύνουν τις δαπανηρές επενδύσεις σε καθαρότερες τεχνολογίες για να διατηρήσουν τη συμμόρφωση και την ανταγωνιστικότητά τους.

Επιπλέον, οι γεωπολιτικές εντάσεις και τα μεταβαλλόμενα πρότυπα ζήτησης - που οφείλονται στις οικονομικές συνθήκες και την ενεργειακή μετάβαση - αποτελούν συνεχείς απειλές για το μερίδιο αγοράς και τη σταθερότητα των κερδών. Τέλος, η μεταβλητότητα της ανανεώσιμης παραγωγής ενέργειας λόγω των καιρικών διακυμάνσεων και των περικοπών προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο αβεβαιότητας στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις.

 ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr

Η Ελλάδα ποντάρει στο πράσινο υδρογόνο της Motor Oil

«Πράσινο φως» στην ενίσχυση ύψους 111,8 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της πρώτης μεγάλης μονάδας παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου, σε ένα από ...